duszone serce z indyka

Przygotuj obfity obiad dla ukochanej rodziny! Bardzo smaczne! Serce indyka duszone z imbirem okazuje się niezwykle apetyczne i smaczne. To danie można podawać z dowolnym zbożem jako przystawką, z gotowanymi i pieczonymi warzywami, tłuczonymi ziemniakami. Obfite i zdrowe danie dla całej rodziny.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 15 % 3 g
121 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Serca są dobrze umyte, odetnij nadmiar tłuszczu, osusz, a następnie pokrój w paski.

2. Umyj i obierz marchewki i kawałek imbiru. Trzy oba na tarce.

3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.

4. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę, smaż przez 3 minuty, mieszając.

5. Rozłóż startą marchewkę i imbir, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez 5 minut.

6. Dodaj serca, smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.

7. Napełnij zawartość patelni wodą, wlej sól i przyprawy, wymieszaj, gotuj wszystko razem pod pokrywką na umiarkowanym ogniu przez 20 minut.

8. Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę i wyłącz.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Serce indyka - 128   kcal/100g

Podobne przepisy