duszone serce z indyka
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Serca są dobrze umyte, odetnij nadmiar tłuszczu, osusz, a następnie pokrój w paski.
2. Umyj i obierz marchewki i kawałek imbiru. Trzy oba na tarce.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
4. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę, smaż przez 3 minuty, mieszając.
5. Rozłóż startą marchewkę i imbir, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez 5 minut.
6. Dodaj serca, smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
7. Napełnij zawartość patelni wodą, wlej sól i przyprawy, wymieszaj, gotuj wszystko razem pod pokrywką na umiarkowanym ogniu przez 20 minut.
8. Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę i wyłącz.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Serce indyka - 128 kcal/100g