skład / składniki
metoda gotowania
1. Oddziel filet z mintaja od kości i skóry.
2. Włóż filet do miski blendera, dodaj kawałek masła, płatki owsiane, rozbij jajko, wlej sól i pieprz, posiekaj. Masa powinna być jednorodna.
3. Z powstałej masy formujemy klopsiki, panierujemy je w mące.
4. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki.
5. Rozłóż przygotowane warzywa na patelni, wlej olej roślinny i smaż, aż marchewki będą miękkie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, wlej trochę wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
6. Powstały sos rozprowadzamy na grubościennej patelni, kładziemy na nim klopsiki i bardzo ostrożnie napełniamy wrzącą wodą. Doprawiamy ziarnami pieprzu, czosnkiem wyciśniętym przez prasę, liśćmi laurowymi.
7. Wysyłamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
podajemy na stole z upałem, dekorując świeżymi gałązkami koperku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g