kurczak z cowpea i czarną fasolą

spróbuj ugotować pyszne i niezwykłe danie według chińskiej receptury! Jeśli kochasz kuchnię azjatycką, wiele składników z pewnością zawsze masz pod ręką. A sam proces gotowania jest prosty i dość szybki, jeśli nie weźmiesz pod uwagę czasu marynowania mięsa. Spróbuj! Jest bardzo smaczny i niezwykły.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 24 % 9 g
229 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

1. Przygotuj mięso. Nie musisz go wcześniej myć - najpierw musisz go pokroić. Pokrój piersi wzdłuż na kilka warstw o grubości około półtora cm, a następnie pokrój mięso na długie kawałki o szerokości i półtora cm. Włóż mięso do lodówki na 20 minut.
2. Teraz marynuj mięso, mieszając wszystkie składniki marynaty z wyjątkiem oleju. Posmaruj mięso marynatą, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie mięso należy ponownie wymieszać z przyprawami-konieczne jest, aby cała marynata została wchłonięta przez mięso. Wlej olej, ponownie wymieszaj i pozostaw w lodówce na kolejne 2 godziny.
3. Na patelni wok dobrze podgrzej połowę oleju roślinnego, włóż do niego całe mięso na raz i smaż przez kilka minut, szybko mieszając. Następnie włóż mięso do durszlaka, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
4. Umyj i strząśnij warzywa z wody. Pokrój wignę na kawałki o długości 7 cm, cebulę 5 cm, pokrój paprykę chili w pierścienie nieco po przekątnej.
6. Namocz skórkę mandarynki w wodzie - powinna stać się miękka. Następnie pokrój go w cienkie paski.
7. Zmiel imbir i ząbki czosnku.
8. Rozgrzej patelnię Wok, wlewając do niej pozostały olej roślinny, do bardzo wysokiej temperatury. Włóż do niego całą wignę, smaż przez 3-4 sekundy, a następnie wrzuć fasolę do durszlaka.
9. Wlej 1,5 łyżki na patelnię. l olej roślinny, podgrzej, a następnie włóż do niego czosnek, imbir, chili, skórkę mandarynki, czarną fasolę.
10. Wszystko szybko usmaż i wlej bulion. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia.
11. Wlej wino, oba sosy sojowe, dodaj sól, cukier, biały pieprz. Wymieszaj i ponownie zagotuj.
12. Rozcieńczyć skrobię zimną wodą w proporcjach 1: 1, a następnie wlać do gotowanego bulionu, mieszając.
13. Włóż mięso do powstałego sosu, smaż przez kilka minut.
14. Dodaj zieloną cebulę i wignę, wlej olej sezamowy, wszystko wymieszaj.

podawaj danie na gorąco, układając je w porcjowane talerze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal/100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Skórka mandarynki - 35   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Cowpea cowpea - 90   kcal/100g

Podobne przepisy