kasztany z brukselką

pieczone kasztany będą ozdobą świątecznego stołu.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 61 % 11 g
81 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

po wizycie w Europie zaczęła kojarzyć potrawy z kasztanów lub z ich dodatkiem z Bożym Narodzeniem. W przeddzień wakacji na ulicy są niesamowite zapachy nie tylko wanilii, przypraw, ale także prażonych kasztanów. Sprzedawane są w małych porcjach w torebce. U nas możesz kupić jadalne kasztany i usmażyć je samodzielnie. Ale na Boże Narodzenie lepiej zrobić z nich pyszne danie. Jest jeden wspaniały przepis kulinarny. Nazywa się to "kasztanami z brukselką". To danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. A przygotowanie jest proste i szybkie.
więc najpierw weź garnek i zagotuj w nim wodę. Posolić. Następnie opłucz brukselkę i włóż do osolonej wrzącej wody. Niech woda znów się zagotuje. Gotuj kapustę do miękkości. Powinien stać się miękki. Będziesz potrzebował na to 10 minut. Wyjmij kapustę z patelni do durszlaka. Niech spłynie z niej cała woda.

w tym czasie umieść patelnię na kuchence. Rozpuść olej roślinny i połóż boczek pokrojony w małe kwadraty. Usmaż na oleju. Musisz usunąć z niego cały tłuszcz. Lekko wzmocnij ogień i dodaj kasztany do boczku. Muszą być czyszczone. Następnie włóż jedną gałązkę tymianku do smaku. Piecz kasztany, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Następnie połóż na nich brukselkę. Wszystko wymieszaj i smaż przez kilka minut. Przenieś powstałe danie na talerze. Posyp solą i pieprzem. Następnie skrop trochę sokiem z cytryny. Wrzuć bezpośrednio na talerz i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasztan szlachetny świeży - 194   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny suszony - 377   kcal/100g
  • Gotowane kasztany - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy