ciasto z wątróbki

to ciasto jest odpowiednie dla wszystkich miłośników mięsa, ale jest łatwe i pyszne! Uwielbiam gotować i jeść takie jedzenie jak ciasto wątrobowe. Gotuję go z godną pozazdroszczenia stałością zarówno na rodzinne obiady, jak i na świąteczne kolacje, a teraz opowiem ci o tym kulinarnym przepisie. Przepis na ciasto z wątroby jest bardziej odpowiedni do kategorii ciast, niektórzy pomyślą, ale nie zgadzam się z tą opinią. Ciasto może być nie tylko deserem, co przekonująco potwierdza ten przepis.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
201 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zaczynamy od oczyszczenia surowej wątroby wołowej z filmów, a następnie dobrze spłukujemy. Teraz przepuszczamy wątrobę przez maszynę do mięsa lub siekamy w blenderze. Następnie dodaj jaja kurze do powstałej masy i dokładnie zagniataj wszystko. Teraz dodaj lekko podgrzane mleko do mieszanki i wszystko ponownie wymieszaj. Następnie wlej przesianą mąkę do wątroby, sól do smaku i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Teraz smarujemy patelnię olejem i pieczemy na niej naszą masę jak zwykłe naleśniki. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, zetrzyj marchewki na drobnej tarce i drobno pokrusz cebulę. Następnie lekko podsmaż te warzywa. Następnie bierzemy majonez i dodajemy do niego drobno posiekany czosnek. Teraz posmaruj każdy naleśnik majonezem, rozłóż na nim mieszaninę cebuli i marchwi i ułóż je jeden na drugim. Górny naleśnik nie ma nic do smarowania. Udekoruj ciasto według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy