skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od oczyszczenia surowej wątroby wołowej z filmów, a następnie dobrze spłukujemy. Teraz przepuszczamy wątrobę przez maszynę do mięsa lub siekamy w blenderze. Następnie dodaj jaja kurze do powstałej masy i dokładnie zagniataj wszystko. Teraz dodaj lekko podgrzane mleko do mieszanki i wszystko ponownie wymieszaj. Następnie wlej przesianą mąkę do wątroby, sól do smaku i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Teraz smarujemy patelnię olejem i pieczemy na niej naszą masę jak zwykłe naleśniki. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, zetrzyj marchewki na drobnej tarce i drobno pokrusz cebulę. Następnie lekko podsmaż te warzywa. Następnie bierzemy majonez i dodajemy do niego drobno posiekany czosnek. Teraz posmaruj każdy naleśnik majonezem, rozłóż na nim mieszaninę cebuli i marchwi i ułóż je jeden na drugim. Górny naleśnik nie ma nic do smarowania. Udekoruj ciasto według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g