tortille na śmietanie smażone na maśle

Prosty przepis na świetną tortillę! Koniecznie spróbuj! Do obiadu czasami przydają się różnego rodzaju ciasta. Oprócz różnorodnego jedzenia w postaci twarogu itp.. jednak preferowany jest tradycyjny tortilla z mąki. Istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych na przygotowanie tego dania. Zamiast chleba lub zamiast drugiego. Tortille podawane są do stołu jako dodatek do pozostałych potraw i jako całkowicie niezależna przekąska. Znam wiele przepisów na tortille, które dodają warzywa, ser, twarożek, miód i owoce. Przygotowywane są zarówno z mąki pszennej, jak i mąki kukurydzianej, żytniej i owsianej. Zwracam uwagę na jeden z przepisów na to danie.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 41 % 26 g
węglowodany 48 % 30 g
393 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść ciasto. W misce wymieszaj wszystkie nasze składniki. Ubij jajka, dodaj sól, a także śmietanę (lub śmietanę, kefir), stopione masło i wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze ubij i dodaj mąkę – dokładnie tyle, ile będziemy potrzebować do przygotowania ciasta elastycznego i niezbyt stromego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugniataniu wstaw do lodówki na półtorej godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie podziel ciasto na kulki, rozwałkuj je i usmaż na oleju, obracając z boku na bok, aż się zrumienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardzo smaczne tortille, jeśli usmażysz je na maśle. Cóż, możesz je zwilżyć wszystkim-od czosnku po miód!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy