tortille na śmietanie smażone na maśle
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zagnieść ciasto. W misce wymieszaj wszystkie nasze składniki. Ubij jajka, dodaj sól, a także śmietanę (lub śmietanę, kefir), stopione masło i wodę.
Krok 3:
Wszystko dobrze ubij i dodaj mąkę – dokładnie tyle, ile będziemy potrzebować do przygotowania ciasta elastycznego i niezbyt stromego.
Krok 4:
Po ugniataniu wstaw do lodówki na półtorej godziny.
Krok 5:
Następnie podziel ciasto na kulki, rozwałkuj je i usmaż na oleju, obracając z boku na bok, aż się zrumienią.
Krok 6:
Bardzo smaczne tortille, jeśli usmażysz je na maśle. Cóż, możesz je zwilżyć wszystkim-od czosnku po miód!
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g