skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny został przywieziony z Krymu przez matkę mojego męża. To absolutnie proste danie okazało się zaskakująco smaczne. Ponadto proste składniki tego dania wcale nie wymagają kosztów materiałowych, a czas gotowania wynosi 20 minut. W naszej dużej rodzinie jest to jedno z ulubionych śniadań, chociaż dla niektórych to proste, ale smaczne danie może stać się pełnoprawnym obiadem.
cukinię obrać ze skórki i pestek i pokroić w krążki o grubości około 1 cm.
ubij jajko trzepaczką, dopraw przyprawami.
na dużej patelni rozgrzej olej roślinny.
plastry cukinii dobrze zanurz w jajku i smaż z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie drobno posiekaj koperek i czosnek, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem według uznania .
ułóż gotową cukinię jeden na drugim, polej sosem śmietanowym i podawaj na gorąco. Możesz doprawić drobno posiekanymi ziołami. To wspaniały dodatek do dań z mięsa i kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g