kalafior smażony w panierce
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
kalafior zdemontuj na kwiatostany, opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Gotuj dosłownie przez 3-4 minuty, aby kapusta nie była gotowana (nie trawiona, to najważniejsze), aby rzucić kapustę na drushlak, pozwól wodzie spłynąć.
weź kilka jajek, dobrze poluzuj, włóż kapustę i dokładnie wymieszaj, rozłóż porcjami na talerzu z bułką tartą, zwiń je i rozłóż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć do miękkości 5-7 min.
kalafior jest gęsty i smakuje jak grzyby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g