kalafior smażony w panierce

bardzo aromatyczne i zdrowe danie po prostu musi zostać włączone do diety! Bardzo smaczne, kalafior w bułce tartej smakuje jak grzyby.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
76 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

kalafior zdemontuj na kwiatostany, opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Gotuj dosłownie przez 3-4 minuty, aby kapusta nie była gotowana (nie trawiona, to najważniejsze), aby rzucić kapustę na drushlak, pozwól wodzie spłynąć.

weź kilka jajek, dobrze poluzuj, włóż kapustę i dokładnie wymieszaj, rozłóż porcjami na talerzu z bułką tartą, zwiń je i rozłóż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć do miękkości 5-7 min.

 kalafior jest gęsty i smakuje jak grzyby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy