pieczony bakłażan z pomidorami

klasyczny przepis na przekąskę języka teściowej! Jedzenie, które jem, można bezpiecznie podzielić na 2 kategorie: pyszne i oto naleśnik, teraz znowu jutro umrę na siłowni:) to danie pochodzi z drugiej serii. Pyszna, prosta i szybka przekąska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych:)
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 29 % 6 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć i pokroić w plasterki, zalać wodą i solą. Pozostaw je na pół godziny, a następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni ułożyć bakłażany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj majonez i czosnek wyciśnięty przez prasę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe bakłażany smarujemy mieszanką majonezu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pomidory na wierzchu i udekoruj zielenią, jeśli chcesz

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy