antrykot wieprzowy smażony w mące i jajku

najdelikatniejsza wieprzowina jest bardzo smaczna i satysfakcjonująca, dom będzie zachwycony! Antrykot wieprzowy to nie tylko ulubione jedzenie moich domowych. Moja najmłodsza córka po prostu walczy o zrobienie tego dania według mojego przepisu kulinarnego! Zdążyła już zafundować swojemu narzeczonemu to pyszne, a on docenił jej wysiłki.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 58 % 28 g
węglowodany 15 % 7 g
327 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

dlaczego robię kotlety z wieprzowiny? Jest bardziej miękki i gotuje się szybciej. Więc pokrój wieprzowinę na 4-5 kawałków. Pokonamy go z obu stron za pomocą choppera – biję je tak, aby były bardzo cienkie – a następnie łatwo się opiekają. Sól i pieprz. Bijemy jajka – tak, aby zamieniły się w pianę. Na pewno dodam sól i pieprz, a także zmiażdżony czosnek.

następnie sól i pieprz każdy antrykotyk, zanurzam w mące – następnie w jajku, a następnie ponownie w mące i ponownie w jajku. W tym momencie olej roślinny jest podgrzewany na patelni. Jak tylko widzę, że jest gorący, wkładam tam kotlety. Smażę na dużym ogniu – i tak po obu stronach, obracam dwa razy. Ale! Nie zapominaj, że lepiej nie rozgotować mięsa. Wtedy będzie ciężko. A jeśli usmażysz w ten sposób, bez smażenia na skórce, antrykot będzie miękki, soczysty i pachnący. I od razu-na talerz! Oznacza to, że nie gotujemy z wyprzedzeniem, ale bezpośrednio do stołu.
nawiasem mówiąc, czasami możesz posypać gotowe antrykoty tartym serem i potować pod pokrywką. Pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy