skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dlaczego robię kotlety z wieprzowiny? Jest bardziej miękki i gotuje się szybciej. Więc pokrój wieprzowinę na 4-5 kawałków. Pokonamy go z obu stron za pomocą choppera – biję je tak, aby były bardzo cienkie – a następnie łatwo się opiekają. Sól i pieprz. Bijemy jajka – tak, aby zamieniły się w pianę. Na pewno dodam sól i pieprz, a także zmiażdżony czosnek.
następnie sól i pieprz każdy antrykotyk, zanurzam w mące – następnie w jajku, a następnie ponownie w mące i ponownie w jajku. W tym momencie olej roślinny jest podgrzewany na patelni. Jak tylko widzę, że jest gorący, wkładam tam kotlety. Smażę na dużym ogniu – i tak po obu stronach, obracam dwa razy. Ale! Nie zapominaj, że lepiej nie rozgotować mięsa. Wtedy będzie ciężko. A jeśli usmażysz w ten sposób, bez smażenia na skórce, antrykot będzie miękki, soczysty i pachnący. I od razu-na talerz! Oznacza to, że nie gotujemy z wyprzedzeniem, ale bezpośrednio do stołu.
nawiasem mówiąc, czasami możesz posypać gotowe antrykoty tartym serem i potować pod pokrywką. Pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g