skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj pięć jaj kurzych na twardo, namocz dwie kromki chleba w mleku i przygotuj niezbędne przyprawy z produktami do przygotowania niskokalorycznych zraz z mielonego kurczaka z delikatnym nadzieniem.
Krok 2:
W misce z jednym kilogramem mielonego kurczaka rozbijamy jedno jajko kurze.
Krok 3:
Dodaj do miski dwa zmiażdżone ząbki czosnku, dwie kromki chleba, sól, przyprawę i czarny pieprz do smaku.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie mięso mielone należy nasycić tlenem i dokładnie ubić.
Krok 5:
Do nadzienia drobno posiekaj warzywa z małą główką cebuli.
Krok 6:
Pokrój w kostkę pięć gotowanych jaj kurzych.
Krok 7:
Rozłóż posiekane warzywa, cebulę, jajka na talerzu, dodaj trzydzieści gramów startego twardego sera, dwadzieścia pięć gramów masła, wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i dodaj trochę soli i czarnego pieprzu do smaku.
Krok 8:
Wilgotną ręką oddzielamy małe części mięsa mielonego, robimy z nich ciasta, na środku których układamy przygotowane nadzienie i zwijamy zrazy w torebkę.
Krok 9:
Rozwałkuj zrazy w bułce tartej i smaż na patelni rozgrzanej olejem roślinnym, zmniejszając ogień do minimum.
Krok 10:
Smaż zrazy na małym ogniu przez trzy do czterech minut z każdej strony na złoty kolor, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne dwadzieścia pięć minut.
Krok 11:
Ugotowane pyszne i soczyste zrazy układamy na talerzu i podajemy do stołu z przystawką lub jako niezależną przekąskę.
Krok 12:
Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie zrazy z delikatnym soczystym nadzieniem w domu razem! Smacznego dla wszystkich!
niesamowicie pyszne zrazy z mielonego kurczaka z delikatnym nadzieniem i kremowym smakiem! Te prawdziwie kupieckie kotlety) bez względu na to, ile robię dla mojej rodziny, zawsze natychmiast odlatują ze stołu. Na wakacjach dzieci proszą o suplementy, a goście zachwycają się aromatem i soczystym smakiem! Zrazy to bardzo smaczne danie, które trafiło do naszej kuchni z Polski i Litwy.
zrazy są powszechne wśród białoruskich i ukraińskich kucharzy, którzy zaczęli gotować nie tylko tradycyjne zrazy mięsne z ubitej wołowiny, ale także z mięsa i mielonych ziemniaków. Jako nadzienie do przygotowania tych kotletów stosuje się fajne jajka, warzywa, grzyby, a nawet różne zboża.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g