skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w koncentracie pomidorowym z ryżem na patelni? Przygotuj wskazane składniki. Mam mieszane mięso mielone-wieprzowina-kurczak, możesz wziąć to, co chcesz. Ryż należy ugotować do połowy: aby to zrobić, opłucz ryż, zalej gorącą wodą, poczekaj, aż ryż zacznie się gotować (na średnim ogniu) i wyłącz ogrzewanie; spuścić wodę i spłukać ryż. Przyprawy można przyjmować dowolnie do smaku.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj wybrane mięso mielone, ryż gotowany do połowy, drobno posiekaną cebulę (wcześniej obraną), jedno jajko, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie ugniataj rękami, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Mokrymi rękami oderwij małe kawałki z całkowitej masy mielonego mięsa i zwiń je w małe okrągłe klopsiki, połóż je na patelni, na której będą gotować. Lepiej wybrać głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką z pokrywą o odpowiedniej średnicy.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę, umyj i posiekaj: zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Podsmaż marchewki i cebulę do miękkości na patelni z olejem. W głębokiej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, cukier, mąkę, sól, pieprz i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj wszystko. Dodaj schłodzoną smażoną cebulę i marchewkę do sosu pomidorowego i wymieszaj.
Krok 5:
Polej sosem pomidorowym z klopsikami warzywnymi. Dodaj liść laurowy. Przykryj patelnię i umieść na małym ogniu. Gdy sos się zagotuje, lekko przesuń klopsiki, aby się nie przypaliły. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będą miękkie (warzywa).
Krok 6:
Klopsiki z koncentratem pomidorowym na patelni są gotowe. Podawaj je na gorąco, jako niezależne danie. Wyklucz ostre przyprawy, takie klopsiki z ryżem są idealne do diety i żywności dla niemowląt.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g