ziemniaki z wątróbką drobiową

pyszny obiad ziemniaczany z wątróbką drobiową. Codzienne proste danie z dostępnych produktów, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Przygotowanie jest proste, ale rezultatem jest bardzo delikatna wątroba z pysznymi duszonymi ziemniakami. Nadaje się również do żywności dla niemowląt.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 55 % 12 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z wątróbką drobiową? Przygotuj jedzenie. Wątróbkę drobiową lepiej wziąć świeżą. Ziemniaki wybierz te odmiany, które zachowują swój kształt podczas gotowania, nie gotują się. Średniej wielkości cebula i marchewka. Będziemy gotować na kuchence, więc przygotuj patelnię z grubym dnem do duszenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz. Odetnij filmy, skrzepy krwi. Pokrój na małe kawałki. Postaw wybraną patelnię na ogniu, podgrzej w niej olej roślinny i usmaż wątróbkę drobiową, mieszając, aby równomiernie się usmażyła. Smaż przez kilka minut, aż produkt zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, posiekaj-pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj warzywa do smażonej wątróbki drobiowej. Smaż warzywa z wątróbką, ciągle mieszając przez 7-10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki - pokroiłam jednego ziemniaka na osiem kostek. Dodaj pokrojone ziemniaki do smażonej wątroby z warzywami. Dodaj gorącą wodę, aby przykryła ziemniaki 2/3. Dusić na średnim ogniu z zamkniętą pokrywką przez dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dziesięciu minutach otwórz pokrywkę, dodaj sól, pieprz do smaku i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dusić ziemniaki z wątróbką drobiową pod zamkniętą pokrywką przez 10 do 15 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki z wątróbką drobiową podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie odpowiednie dla całej rodziny, w tym dzieci. Do tego dania można zaoferować świeże ogórki, pomidory lub domowe pikle.

wątróbka drobiowa, jak każdy podroby, jest bardzo zdrowa. Jest łatwo wchłaniany przez organizm i zawiera wiele przydatnych pierwiastków śladowych i witamin. Dlatego konieczne jest włączenie go do codziennej diety. W przeciwieństwie do wątroby wołowej lub wieprzowej, wątróbka drobiowa gotuje się szybciej i okazuje się bardzo delikatna, a kosztem okazuje się dość budżetowy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy