skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z wątróbką drobiową? Przygotuj jedzenie. Wątróbkę drobiową lepiej wziąć świeżą. Ziemniaki wybierz te odmiany, które zachowują swój kształt podczas gotowania, nie gotują się. Średniej wielkości cebula i marchewka. Będziemy gotować na kuchence, więc przygotuj patelnię z grubym dnem do duszenia.
Krok 2:
Umyj wątrobę, osusz. Odetnij filmy, skrzepy krwi. Pokrój na małe kawałki. Postaw wybraną patelnię na ogniu, podgrzej w niej olej roślinny i usmaż wątróbkę drobiową, mieszając, aby równomiernie się usmażyła. Smaż przez kilka minut, aż produkt zmieni kolor.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę, posiekaj-pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj warzywa do smażonej wątróbki drobiowej. Smaż warzywa z wątróbką, ciągle mieszając przez 7-10 minut.
Krok 4:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki - pokroiłam jednego ziemniaka na osiem kostek. Dodaj pokrojone ziemniaki do smażonej wątroby z warzywami. Dodaj gorącą wodę, aby przykryła ziemniaki 2/3. Dusić na średnim ogniu z zamkniętą pokrywką przez dziesięć minut.
Krok 5:
Po dziesięciu minutach otwórz pokrywkę, dodaj sól, pieprz do smaku i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dusić ziemniaki z wątróbką drobiową pod zamkniętą pokrywką przez 10 do 15 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków.
Krok 6:
Ziemniaki z wątróbką drobiową podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie odpowiednie dla całej rodziny, w tym dzieci. Do tego dania można zaoferować świeże ogórki, pomidory lub domowe pikle.
wątróbka drobiowa, jak każdy podroby, jest bardzo zdrowa. Jest łatwo wchłaniany przez organizm i zawiera wiele przydatnych pierwiastków śladowych i witamin. Dlatego konieczne jest włączenie go do codziennej diety. W przeciwieństwie do wątroby wołowej lub wieprzowej, wątróbka drobiowa gotuje się szybciej i okazuje się bardzo delikatna, a kosztem okazuje się dość budżetowy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g