pierogi w śmietanie w garnku

Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie świąteczne! Pierogi w śmietanie w garnku są proste w składzie i sposobie przygotowania potrawy, ale bardzo smaczne i świąteczne. Oczywiście przygotowanie tego dania zajmie więcej czasu niż tylko gotowanie pierogów, ale smak nie jest porównywalny. Proces gotowania zostanie skrócony, jeśli użyjesz gotowych pierogów. Takie danie można podawać jak w zwykły dzień na kolację lub na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-29 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 56 % 14 g
140 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi w śmietanie w garnku? Pierogi bez rozmrażania smażyć na rozgrzanym maśle na patelni, aż z obu stron zarumienią się. Gliniane garnki należy wcześniej przygotować do pieczenia, odstawić na godzinę, zalać zimną czystą wodą. Dzięki tak prostej sztuczce danie w garnku jest szczególnie smaczne i pachnące. Nasmaruj dno garnka olejem słonecznikowym, włóż pierogi z patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na tej samej patelni na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulę z startą marchewką na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż pierogi. Przygotuj nadzienie: w filiżance włóż śmietanę, sól, czarny pieprz, wlej czystą wodę, wymieszaj. Napełnij zawartość garnka tą mieszaniną, wlej do ramienia garnka, aby bulion nie zaczął wypływać podczas gotowania. Umieść garnek, przykryty pokrywką, w zimnym piekarniku, ustaw temperaturę na 180 stopni, piecz przez 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podawaj posypane natką pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy