kawior marchewkowy na zimę

Prosta i wszechstronna przekąska warzywna na zimę! Kawior marchewkowy to przekąska warzywna, którą można przygotować na zimę. Zimą taki preparat doskonale uzupełni dania mięsne lub rybne, każdy dodatek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
102 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kawior z marchwi. Lepiej jest zrobić taki zbiór w sezonie zbiorów, gdy marchewki są Młode i soczyste. Kawior marchewkowy ze świeżej marchwi okazuje się bardzo smaczny i delikatny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje marchewki, obieramy, jeśli marchewki są Młode, można je przetrzeć sztywną szczotką pod bieżącą wodą bez zdejmowania skórki obieraczką do warzyw. Pokrój marchewki na duże kawałki i posiekaj za pomocą robota kuchennego, posiekaj blenderem. Jeśli nie ma takiej techniki, możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa. Ugotowane marchewki wkładamy do rondla lub rondla z grubym dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na kilka kawałków. Jeśli skórka pomidorów jest twarda, można ją usunąć, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku. Pokrój ząbki czosnku na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek i pomidory można natychmiast zmielić razem z marchewką za pomocą robota kuchennego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowany czosnek i pomidory są wysyłane do rondla z marchewką. Dodaj sól, cukier i olej roślinny do masy warzywnej. Wymieszaj masę i podpal. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj mieszaninę warzyw na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pamiętaj, aby okresowo mieszać mieszankę warzywną, aby masa nie przypaliła się do dna rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej ocet stołowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Kawior marchewkowy jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać małych słoików z kawiorem marchewkowym, aby po otwarciu obrabiany przedmiot nie był przechowywany przez długi czas. Umyj puszki sodą i sterylizuj w jeden z najwygodniejszych sposobów. Najprostszym sposobem jest sterylizacja w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie zimnego piekarnika. Włącz temperaturę 150 stopni. Sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 15 minut. Gotuj pokrywki, pozwól im wyschnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy kawior marchewkowy w przygotowanych słoikach, szczelnie układając masę na ramionach słoików. Zwiń i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, do góry nogami pod ciepłym kocem. Kawior z marchwi można przechowywać w chłodnej spiżarni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kawior z marchwi pomoże gospodyniom uprościć proces i skrócić czas gotowania, może być używany jako baza do pilawu, gulaszu warzywnego i innych potraw, w których wymagana jest marchewka, i nie trzeba już tracić czasu na obieranie, siekanie i smażenie marchewki.

aby mieć pewność, że słoiki z zapasami zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy