skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kawior z marchwi. Lepiej jest zrobić taki zbiór w sezonie zbiorów, gdy marchewki są Młode i soczyste. Kawior marchewkowy ze świeżej marchwi okazuje się bardzo smaczny i delikatny.
Krok 2:
Moje marchewki, obieramy, jeśli marchewki są Młode, można je przetrzeć sztywną szczotką pod bieżącą wodą bez zdejmowania skórki obieraczką do warzyw. Pokrój marchewki na duże kawałki i posiekaj za pomocą robota kuchennego, posiekaj blenderem. Jeśli nie ma takiej techniki, możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa. Ugotowane marchewki wkładamy do rondla lub rondla z grubym dnem.
Krok 3:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na kilka kawałków. Jeśli skórka pomidorów jest twarda, można ją usunąć, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku. Pokrój ząbki czosnku na duże kawałki.
Krok 5:
Czosnek i pomidory można natychmiast zmielić razem z marchewką za pomocą robota kuchennego.
Krok 6:
Gotowany czosnek i pomidory są wysyłane do rondla z marchewką. Dodaj sól, cukier i olej roślinny do masy warzywnej. Wymieszaj masę i podpal. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj mieszaninę warzyw na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pamiętaj, aby okresowo mieszać mieszankę warzywną, aby masa nie przypaliła się do dna rondla.
Krok 7:
Następnie wlej ocet stołowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Kawior marchewkowy jest gotowy.
Krok 8:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać małych słoików z kawiorem marchewkowym, aby po otwarciu obrabiany przedmiot nie był przechowywany przez długi czas. Umyj puszki sodą i sterylizuj w jeden z najwygodniejszych sposobów. Najprostszym sposobem jest sterylizacja w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie zimnego piekarnika. Włącz temperaturę 150 stopni. Sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 15 minut. Gotuj pokrywki, pozwól im wyschnąć.
Krok 9:
Układamy kawior marchewkowy w przygotowanych słoikach, szczelnie układając masę na ramionach słoików. Zwiń i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, do góry nogami pod ciepłym kocem. Kawior z marchwi można przechowywać w chłodnej spiżarni.
Krok 10:
Smacznego!
kawior z marchwi pomoże gospodyniom uprościć proces i skrócić czas gotowania, może być używany jako baza do pilawu, gulaszu warzywnego i innych potraw, w których wymagana jest marchewka, i nie trzeba już tracić czasu na obieranie, siekanie i smażenie marchewki.
aby mieć pewność, że słoiki z zapasami zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g