zając w powolnej kuchence w śmietanie

Prosty przepis na zająca w śmietanie z marynatą winną! Bardzo smaczne!!! Taki przepis to danie prawdziwej żony myśliwskiej(lub brutalnego kawalera myśliwego, jak chcesz). Kimkolwiek jesteś, okazuje się bardzo smaczne i właściwe mięso!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Pokrój przygotowanego zająca na porcje. Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. Mięso i warzywa włożyć do wygodnej miski, dobrze posolić, zalać winem i pozostawić na 1-12 godzin w lodówce do marynowania. Im dłużej-tym bardziej miękki będzie zając.
2. Wlej olej do wolnowaru i smaż kolejno wszystkie kawałki mięsa przez 2-3 minuty z każdej strony w trybie smażenia.
3. Złożyć smażoną zając, cebulę i czosnek z marynaty, śmietanę i gorącą wodę do miski multicookera. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Ustaw tryb pieczenia i czas na 1 godzinę.
podawaj z ziołami lub podawaj według własnego gustu.
miłego!
P. S. Aby przygotować zająca, musisz namoczyć go przez jeden dzień do trzech w zimnej wodzie (i niech miska zająca stanie w lodówce). Czasami zmieniaj wodę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g

Podobne przepisy