Adjika ormiańska

smakosze docenią! Bardzo prosty przepis na pyszną ormiańską adżikę! Bardzo pikantna i smaczna ormiańska adżika.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania Adjiki potrzebujemy papryki-3 kg; ostra papryka - 2 kg; cebula rzepa - 250 gr; czosnek - 250 gr; pasta pomidorowa - 300 gr; sól - do smaku; kolendra - 3 gr; olej roślinny - 1 szklanka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dokładnie spłukujemy, usuwamy nasiona

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ostrą paprykę, obierz. Lepiej to zrobić w rękawiczkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i czosnek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddzielnie przepuszczamy cebulę przez maszynkę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddzielnie czosnek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Papryka jest również przepuszczana przez siekacz mięsa oddzielnie od cebuli i czosnku

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kolendra mielona w młynie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zasypiamy cebulę, po pięciu minutach czosnek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na koniec zasypiamy pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić powstałą mieszaninę, aż uzyskasz złoty odcień. Gdy mieszanina będzie gotowa, włóż koncentrat pomidorowy, a po ugotowaniu dodaj posiekaną kolendrę i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sterylizujemy słoiki w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż w pełni gotową ormiańską adżikę w sterylnych słoikach i zwiń pod pokrywkami. Dzięki tej opcji okres przechowywania Adjiki jest znacznie dłuższy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ormiańska adjika przygotowana według tego przepisu to pyszne i niezwykłe danie. Używaj adżiki z mięsem, rybami, ziemniakami.

dla tych, którzy lubią ostre. Doskonała przyprawa do mięsa, ryb. Adjika może być na kanapce, również bardzo smaczna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy