skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania Adjiki potrzebujemy papryki-3 kg; ostra papryka - 2 kg; cebula rzepa - 250 gr; czosnek - 250 gr; pasta pomidorowa - 300 gr; sól - do smaku; kolendra - 3 gr; olej roślinny - 1 szklanka.
Krok 2:
Paprykę dokładnie spłukujemy, usuwamy nasiona
Krok 3:
Umyj ostrą paprykę, obierz. Lepiej to zrobić w rękawiczkach.
Krok 4:
Obierz cebulę i czosnek
Krok 5:
Oddzielnie przepuszczamy cebulę przez maszynkę do mięsa.
Krok 6:
Oddzielnie czosnek
Krok 7:
Papryka jest również przepuszczana przez siekacz mięsa oddzielnie od cebuli i czosnku
Krok 8:
Kolendra mielona w młynie
Krok 9:
Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię.
Krok 10:
Zasypiamy cebulę, po pięciu minutach czosnek.
Krok 11:
Na koniec zasypiamy pieprz.
Krok 12:
Dusić powstałą mieszaninę, aż uzyskasz złoty odcień. Gdy mieszanina będzie gotowa, włóż koncentrat pomidorowy, a po ugotowaniu dodaj posiekaną kolendrę i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 13:
Sterylizujemy słoiki w piekarniku.
Krok 14:
Ułóż w pełni gotową ormiańską adżikę w sterylnych słoikach i zwiń pod pokrywkami. Dzięki tej opcji okres przechowywania Adjiki jest znacznie dłuższy.
Krok 15:
Ormiańska adjika przygotowana według tego przepisu to pyszne i niezwykłe danie. Używaj adżiki z mięsem, rybami, ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g