skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makaron z mięsem mielonym w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Na początek przygotuj nadzienie. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego - wieprzowego, wołowego lub mieszanego, jak mój. Pożądane jest tylko, aby mięso mielone nie było bardzo grubą kategorią, A lub B.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
W misce połącz cebulę i mięso mielone.
Krok 6:
Sól, pieprz wszystko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Teraz przygotuj sos.
Krok 8:
Połącz keczup z majonezem i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 9:
Teraz zajmij się przygotowaniem gniazd makaronu. Istnieją różne rodzaje takich makaronów. Mam gniazda spaghetti, są gniazda cienkiego, płaskiego makaronu o różnych szerokościach. Wybierz te, które lubisz najbardziej. Oprócz tych ziół możesz użyć innych do smaku: kolendry, bazylii itp.
Krok 10:
Na patelni lub dużej patelni z grubym dnem zagotuj wodę i sól. Woda nie powinna się zbytnio gotować, w przeciwnym razie gniazda mogą szybko stracić swój kształt. Lepiej doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ogień. Zanurz gniazda makaronu w wodzie i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Woda powinna dotrzeć do gniazd powyżej środka lub prawie całkowicie je pokryć.
Krok 11:
Ostrożnie przenieś gniazda łyżką cedzakową do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Tylko 5 gniazd pasowało do mojej formy, więc drugą partię upiekłam w innej formie. Oszczędzaj wodę z makaronu.
Krok 12:
Posmaruj gniazda sosem pomidorowo-majonezowym. Dzięki temu makaron będzie bardziej soczysty i smaczny.
Krok 13:
Włóż mięso mielone do zagłębień. Miałem wystarczająco dużo mięsa mielonego na 8 gniazd.
Krok 14:
Ułóż krążki pomidorów na wierzchu mięsa mielonego i posyp tartym serem.
Krok 15:
Wlej pozostały bulion z gotowania makaronu do formy. Dokładna ilość bulionu zależy od wielkości formy i liczby gniazd, które się w niej mieszczą. Ważne jest, aby woda nie docierała do samych krawędzi formy, ponieważ podczas gotowania bulion przelewa się przez krawędzie formy i zakopuje piekarnik. Ogólnie radzę umieścić pod formą podwójny kawałek folii lub pergaminu.
Krok 16:
Podczas pieczenia gniazd umyj warzywa i drobno posiekaj.
Krok 17:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od cech piekarnika, grubości nadzienia mięsnego. Cały bulion zostanie prawie całkowicie wchłonięty przez makaron, gniazda puchną i powiększą się. Wyjmij gotowe gniazda z piekarnika, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Gniazdo makaronu - 346 kcal/100g