skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj niezbędne składniki do gotowania pieczonych warzyw w piekarniku. Do tego potrzebujemy: bakłażana, średniej wielkości młodej cukinii, pomidora, papryki, czosnku, ziół i przypraw(w przepisie wykorzystano mrożone zioła prowansalskie).
Krok 2:

Umyj warzywa i zioła, obierz czosnek, odetnij łodygę pieprzu i usuń nasiona. W razie potrzeby można użyć niewielkiej ilości chili. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości około jednego centymetra. Jeśli używasz niebieskiego z ogrodu, koła należy namoczyć w słonej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Bakłażany sklepowe zwykle nie wymagają tej procedury.
Krok 3:

Pokrój pomidora na pół i zetrzyj każdą połówkę na grubej tarce, Odrzuć skórkę. Zetrzyj paprykę na tej samej tarce co pomidor. Zamiast tarki możesz użyć blendera i zmielić w nim warzywa.
Krok 4:

Dodaj do pomidora z pieprzem zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubisz, wyślij tam czosnek przepuszczony przez prasę, wlej jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj sól i cukier(jeśli masz sezonowy pomidor, nie możesz dodać cukru), wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:

Polej bakłażany i cukinię sosem i dobrze je wymieszaj. Dla wygody używam celofanowej torby, w której marynatę można równomiernie rozprowadzić we wszystkich okręgach w ciągu kilku sekund.
Krok 6:

Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż koła bakłażana i cukinii lekko & quot; Zakładka & quot; do siebie (jeśli zakładka jest silna, istnieje możliwość, że z warzyw może powstać owsianka).
Krok 7:

W razie potrzeby pomidory koktajlowe można włożyć do formy, skropić oliwą z oliwek, lekko posolić i pieprzyć.
Krok 8:

Rozgrzej piekarnik. Wyślij warzywa do pieczenia, ustaw temperaturę na 180-220 stopni, tryb "góra-dół". Piecz przez około 20-30 minut, a następnie włącz tryb "konwekcja"i pozostaw bakłażana z cukinią na kolejne 5 minut, aby ułatwić brązowienie (możesz jednak doprowadzić warzywa do gotowości w trybie normalnym). Gotowe bakłażany z cukinią posypać drobno posiekanymi ziołami.
Krok 9:

Warzywa są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alternatywnie, kilka pieczonych kółek można ułożyć na kawałku świeżego chleba i podać do filiżanki herbaty.
bakłażany z cukinią przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne, smaczne z lekką kwaskowatością.
czas gotowania w piekarniku, a także tryb, mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika.
podobały nam się warzywa na zimno, z przyjemnością jedliśmy je z chlebem w formie kanapek.
urozmaicaj swoje menu w dni postu, przygotuj bakłażany i cukinię pieczone w piekarniku!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g








