bakłażan i cukinia pieczone w piekarniku

łatwe i jednocześnie niesamowicie smaczne danie! Bakłażany i cukinia pieczone w piekarniku to świetna opcja na przystawkę do kurczaka, mięsa lub kebaba. Pieczone warzywa świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Można je podawać jako samodzielne danie lub jako kanapki z chlebem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
52 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do gotowania pieczonych warzyw w piekarniku. Do tego potrzebujemy: bakłażana, średniej wielkości młodej cukinii, pomidora, papryki, czosnku, ziół i przypraw(w przepisie wykorzystano mrożone zioła prowansalskie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa i zioła, obierz czosnek, odetnij łodygę pieprzu i usuń nasiona. W razie potrzeby można użyć niewielkiej ilości chili. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości około jednego centymetra. Jeśli używasz niebieskiego z ogrodu, koła należy namoczyć w słonej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Bakłażany sklepowe zwykle nie wymagają tej procedury.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidora na pół i zetrzyj każdą połówkę na grubej tarce, Odrzuć skórkę. Zetrzyj paprykę na tej samej tarce co pomidor. Zamiast tarki możesz użyć blendera i zmielić w nim warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do pomidora z pieprzem zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubisz, wyślij tam czosnek przepuszczony przez prasę, wlej jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj sól i cukier(jeśli masz sezonowy pomidor, nie możesz dodać cukru), wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej bakłażany i cukinię sosem i dobrze je wymieszaj. Dla wygody używam celofanowej torby, w której marynatę można równomiernie rozprowadzić we wszystkich okręgach w ciągu kilku sekund.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż koła bakłażana i cukinii lekko & quot; Zakładka & quot; do siebie (jeśli zakładka jest silna, istnieje możliwość, że z warzyw może powstać owsianka).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby pomidory koktajlowe można włożyć do formy, skropić oliwą z oliwek, lekko posolić i pieprzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik. Wyślij warzywa do pieczenia, ustaw temperaturę na 180-220 stopni, tryb "góra-dół". Piecz przez około 20-30 minut, a następnie włącz tryb "konwekcja"i pozostaw bakłażana z cukinią na kolejne 5 minut, aby ułatwić brązowienie (możesz jednak doprowadzić warzywa do gotowości w trybie normalnym). Gotowe bakłażany z cukinią posypać drobno posiekanymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warzywa są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alternatywnie, kilka pieczonych kółek można ułożyć na kawałku świeżego chleba i podać do filiżanki herbaty.

bakłażany z cukinią przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne, smaczne z lekką kwaskowatością.

czas gotowania w piekarniku, a także tryb, mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika.

podobały nam się warzywa na zimno, z przyjemnością jedliśmy je z chlebem w formie kanapek.

urozmaicaj swoje menu w dni postu, przygotuj bakłażany i cukinię pieczone w piekarniku!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy