małże pieczone w piekarniku z serem

małże w piekarniku z serem to prawdziwa uczta smaku! Nikt nie odmówi takiej przekąski, więc natychmiast podwajaj dawkę składników, ponieważ wielu poprosi o suplementy!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Małże kupować w nieotwartych muszlach, najlepiej zamrożone w opakowaniu próżniowym. Jeśli małże są sprzedawane w otwartych skrzydłach-nie kupuj takich owoców morza!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło w łaźni wodnej, zetrzyj twardy ser na tarce o drobnych oczkach. Obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i wyciśnij bezpośrednio na startym serze. Dodaj sól i wymieszaj całą masę. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa i zmieloną czerwoną paprykę - doda to potrawie pikanterii, ale jeśli dzieci jedzą taką przekąskę, Usuń gorzkie składniki z listy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą noża delikatnie otwórz muszle i usuń drugą klapę każdej muszli, odetnij mięśnie i żołądek małży, a następnie spłucz owoce morza. Wyłóż formę folią i ułóż na niej okrąg muszli z obranymi małżami. Jeśli nie znajdziesz małży w skorupkach w sprzedaży, kup zwykłe gotowane lody, obrane. Opłucz je i ułóż równomiernie na folii, przykryj masą serową przed pieczeniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż trochę masy serowo-czosnkowej do każdej skorupy, uważając, aby nie upuścić jej na formę. Możesz przycisnąć masę do muszli rękami. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmij formę z piekarnika i pozwól ugotowanej przekąsce nieco ostygnąć. Możesz posypać go posiekanymi ziołami lub mieloną czerwoną papryką. Podczas pieczenia małże wydzielają sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj pieczone małże z plasterkami limonki lub cytryny do skropienia wyciśniętym sokiem przed degustacją. Takie danie jest szczególnie smaczne ze szklanką białego wina musującego-bardzo często jest przygotowywane na romantyczną kolację, ponieważ małże są naturalnym afrodyzjakiem.

małże pieczone w piekarniku z serem są bardzo soczyste i smaczne. Taka przekąska jest podawana na gorąco, aby roztopiony ser ciągnął się podczas degustacji. Nie zapomnij o świeżych ziołach i białym winie - wzmacniają smak pieczonych owoców morza. Pamiętaj, że w żadnym wypadku nie zaleca się kupowania małży z otwartymi muszlami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy