skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj określone produkty. Małże kupować w nieotwartych muszlach, najlepiej zamrożone w opakowaniu próżniowym. Jeśli małże są sprzedawane w otwartych skrzydłach-nie kupuj takich owoców morza!
Krok 2:

Roztop masło w łaźni wodnej, zetrzyj twardy ser na tarce o drobnych oczkach. Obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i wyciśnij bezpośrednio na startym serze. Dodaj sól i wymieszaj całą masę. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa i zmieloną czerwoną paprykę - doda to potrawie pikanterii, ale jeśli dzieci jedzą taką przekąskę, Usuń gorzkie składniki z listy.
Krok 3:

Za pomocą noża delikatnie otwórz muszle i usuń drugą klapę każdej muszli, odetnij mięśnie i żołądek małży, a następnie spłucz owoce morza. Wyłóż formę folią i ułóż na niej okrąg muszli z obranymi małżami. Jeśli nie znajdziesz małży w skorupkach w sprzedaży, kup zwykłe gotowane lody, obrane. Opłucz je i ułóż równomiernie na folii, przykryj masą serową przed pieczeniem.
Krok 4:

Włóż trochę masy serowo-czosnkowej do każdej skorupy, uważając, aby nie upuścić jej na formę. Możesz przycisnąć masę do muszli rękami. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni.
Krok 5:

Następnie wyjmij formę z piekarnika i pozwól ugotowanej przekąsce nieco ostygnąć. Możesz posypać go posiekanymi ziołami lub mieloną czerwoną papryką. Podczas pieczenia małże wydzielają sok.
Krok 6:

Podawaj pieczone małże z plasterkami limonki lub cytryny do skropienia wyciśniętym sokiem przed degustacją. Takie danie jest szczególnie smaczne ze szklanką białego wina musującego-bardzo często jest przygotowywane na romantyczną kolację, ponieważ małże są naturalnym afrodyzjakiem.
małże pieczone w piekarniku z serem są bardzo soczyste i smaczne. Taka przekąska jest podawana na gorąco, aby roztopiony ser ciągnął się podczas degustacji. Nie zapomnij o świeżych ziołach i białym winie - wzmacniają smak pieczonych owoców morza. Pamiętaj, że w żadnym wypadku nie zaleca się kupowania małży z otwartymi muszlami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g


