pieczone pierogi w piekarniku z serem

oryginalne danie z pierogów ze skórką serową. Pierogi można nie tylko gotować, ale także gotować je w formie zapiekanki z nadzieniem śmietanowym i serem. Wcześniej nawet ich nie rozmrażamy. Zgodnie z tym przepisem pierogi są pyszne, z soczystym nadzieniem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 38 % 15 g
257 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj śmietanę (weź tłuszcz-od 20%) z czarnym pieprzem mielonym lub mieszanką mielonej papryki (czarnej, czerwonej i Białej) w małej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i pozwól mu się trochę rozgrzać. Rozłóż cebulę i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut-powinna stać się przezroczysta i niezbyt smażona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Wkładamy do niego naczynie do pieczenia na 10 minut, aby się rozgrzało. Nasmaruj formę olejem roślinnym. Jeśli wcześniej rozgrzejemy formę, pierogi nie przykleją się do dna i boków. Rozłóż zamrożone pierogi w jednej warstwie. Pierogi można przyjmować w dowolnym rozmiarze: dużym, średnim lub małym. Mam duże. Posyp pierogi solą do smaku. Pierogi wybieraj z cienkim ciastem i dobrym mięsem mielonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na pierogi równomiernie rozłóż smażoną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż śmietanę na wierzch. Wysyłamy pierogi do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piekarnika, posyp pierogi serem i piecz przez kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ser się stopi, danie jest gotowe do podania. Jeśli natychmiast posypasz pierogi serem, otrzymasz stabilną rumianą skórkę serową, ale bardziej lubię, gdy ser jest lekko stopiony. Zrób to według własnego uznania. Pierogi do przepisu można wziąć domowe z zamrażarki. Gotowe danie kroimy na porcje i podajemy do stołu.

to danie jest zdecydowanie smaczniejsze, gdy jest świeże. Możesz podawać na lunch. Technologia gotowania nie jest skomplikowana, więc nie będzie problemów, najważniejsze jest przestrzeganie przepisu i prostych instrukcji. Pierogi są soczyste dzięki wypełnieniu kwaśną śmietaną. Ważną kwestią jest użycie naturalnej i prawdziwej śmietany, a nie kwaśnej śmietany. Możesz i domowej roboty. Udekorowałem gotowe danie podczas serwowania posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy