ziemniaki z pieczarkami mięsnymi i serem pieczone w piekarniku

ziemniaki, mięso, grzyby, ser, Piekarnik - to idealne danie! Idealna opcja obfitego gorącego na codzienny stół! Ziemniaki z mięsem, grzybami i serem w piekarniku są przygotowywane po prostu, a składniki są prawie zawsze w domu. Możesz wziąć świeże grzyby lub grzyby leśne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 28 % 8 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso z grzybami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, cielęciny. Będę gotować z wieprzowiną. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że łatwo go zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor. Sól trochę mięsa. Podczas smażenia na gorącej patelni mięso jest jakby zapieczętowane ze wszystkich stron, co pozwoli zachować wszystkie jego soki w kawałkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj żaroodporną formę do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę i równomiernie rozprowadź na dnie przygotowanej formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie połóż smażone mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojone ziemniaki w następnej warstwie na mięsie i posmaruj odrobiną majonezu. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną. Posyp ziemniaki odrobiną soli i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj świeże pieczarki w zimnej wodzie i pokrój w plastry. Możesz zostawić kilka pieczarek do dekoracji. Ułóż pokrojone pieczarki na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie obficie posyp całą zawartość startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 45 do 50 minut (około). Skoncentruj się na piekarniku. 15-20 minut przed końcem gotowania rozłóż kilka pieczarek na powierzchni sera do dekoracji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe danie będzie pachniało bardzo apetycznie. Ser na powierzchni całkowicie się stopi i zacznie się rumienić. Możesz podać do stołu bezpośrednio w formie lub ułożyć na talerzach. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy