skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso z grzybami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, cielęciny. Będę gotować z wieprzowiną. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że łatwo go zetrzeć.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor. Sól trochę mięsa. Podczas smażenia na gorącej patelni mięso jest jakby zapieczętowane ze wszystkich stron, co pozwoli zachować wszystkie jego soki w kawałkach.
Krok 3:
Przygotuj żaroodporną formę do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę i równomiernie rozprowadź na dnie przygotowanej formy.
Krok 4:
Następnie połóż smażone mięso.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki.
Krok 6:
Ułóż pokrojone ziemniaki w następnej warstwie na mięsie i posmaruj odrobiną majonezu. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną. Posyp ziemniaki odrobiną soli i przyprawy.
Krok 7:
Umyj świeże pieczarki w zimnej wodzie i pokrój w plastry. Możesz zostawić kilka pieczarek do dekoracji. Ułóż pokrojone pieczarki na ziemniakach.
Krok 8:
Następnie obficie posyp całą zawartość startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 45 do 50 minut (około). Skoncentruj się na piekarniku. 15-20 minut przed końcem gotowania rozłóż kilka pieczarek na powierzchni sera do dekoracji.
Krok 9:
Gotowe danie będzie pachniało bardzo apetycznie. Ser na powierzchni całkowicie się stopi i zacznie się rumienić. Możesz podać do stołu bezpośrednio w formie lub ułożyć na talerzach. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g