skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Aromat miodu podczas pieczenia będzie bardzo jasny, więc kto go nie lubi, lepiej zmniejszyć ilość miodu lub całkowicie go wykluczyć.
Krok 2:

Pokrój żeberka na kawałki. Cięcie jednego żebra nie jest tego warte, ponieważ z tego powodu mięso będzie bardzo suche. Umieść w naczyniu do pieczenia lub dużej misce.
Krok 3:

Wymieszaj miód, sos sojowy i pieprz w osobnej misce. Wymieszać. Nie trzeba dodawać soli, uzyskuje się optymalne zasolenie.
Krok 4:

Zalej przygotowane żeberka marynatą, równomiernie mieszając. Przykryj formę folią. Wstaw do lodówki co najmniej dwie godziny lub dłużej, okresowo obracając.
Krok 5:

Piec około godziny w nagrzanym piekarniku do 180 gr. Podawaj na gorąco. Do dekoracji nadają się ziemniaki, ryż, makaron. W razie potrzeby dodaj sos pomidorowy lub keczup.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g


