jagnięcina w garnkach w piekarniku

mięso z ziemniakami nie jest duszone, ale prawie smażone. Do tego dania lepiej jest wziąć umiarkowanie tłuste części jagnięciny-łopatkę, udo bez kości. Oprócz jagnięciny możesz gotować dowolne inne mięso zgodnie z tym przepisem, dostosowując czas gotowania. Na przykład wystarczy piec kurczaka przez 40-50 minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 37 % 10 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jagnięcinę w doniczkach w piekarniku? Przygotuj składniki. Z tej ilości składników otrzymasz 2-3 garnki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Baraninę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lepiej jest wziąć mięso z niewielką ilością tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, a także pokrój na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny, sól i pieprz do ziemniaków. Dobrze wymieszaj, aby ziemniaki były pokryte olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ziemniaki w doniczkach. Połóż mięso na wierzchu. Sól, pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1 ząbek czosnku i 1 gałązkę tymianku do każdej doniczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 1 godzinę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy