skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić jagnięcinę w doniczkach w piekarniku? Przygotuj składniki. Z tej ilości składników otrzymasz 2-3 garnki.
Krok 2:

Baraninę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lepiej jest wziąć mięso z niewielką ilością tłuszczu.
Krok 3:

Obierz ziemniaki, a także pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:

Dodaj olej roślinny, sól i pieprz do ziemniaków. Dobrze wymieszaj, aby ziemniaki były pokryte olejem.
Krok 5:

Umieść ziemniaki w doniczkach. Połóż mięso na wierzchu. Sól, pieprz.
Krok 6:

Dodaj 1 ząbek czosnku i 1 gałązkę tymianku do każdej doniczki.
Krok 7:

Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 1 godzinę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g


