kurczak na śmietanie i margarynie w piekarniku

wspaniałe ciasto z chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem! Kurczak z kwaśną śmietaną i margaryną w piekarniku-wypieki, które można urozmaicić każdego dnia. Eksperymenty z nadzieniami pozwalają zrobić to z mięsem, warzywami, serem lub połączyć składniki, uzyskując unikalne i niezwykłe smaki.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 36 % 17 g
284 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

wlej śmietanę do głębokiej miski i natychmiast dodaj do niej sodę, odłóż na bok, aby rozpocząć reakcję. Proces można kontrolować, obserwując pojawienie się pęcherzyków.

margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Schłodzić do temperatury pokojowej i dodać do niego jajko. Ważne jest, aby nie wbijać jajka do gorącej margaryny, z tego powodu może się zwinąć. Wymieszaj masę i wlej ją do miski ze śmietaną.

przesiej mąkę do osobnej miski, aby uniknąć pojawienia się grudek i dodatkowo nasyć ją tlenem. Dodaj mąkę w małych porcjach do płynnej mieszanki. Ciągle mieszaj, grudki łatwiej jest rozbić natychmiast niż wtedy, gdy ciasto jest już w trakcie ugniatania.

podczas gdy okazuje się, mieszamy ciasto widelcem, gdy stało się zbyt gęste, przenosimy je na stół posypany mąką i kontynuujemy pracę rękami. Ugniataj, aż stanie się miękki i nie przylgnie do rąk.

gotowe ciasto jest natychmiast podzielone na dwie części, jedną dwa razy większą od drugiej. Owijamy każdą bryłę folią i wysyłamy do lodówki. Zostawiamy na godzinę.

Zróbmy nadzienie. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki pierścieni. Pierś z kurczaka myjemy bieżącą wodą, usuwamy skórę, usuwamy kość i kroimy w cienkie paski.

podgrzej dwie patelnie olejem roślinnym. Aby nadzienie było smaczne, usmaż cebulę i kurczaka osobno. Doprowadź cebulę do przezroczystości, a następnie do lekkiego złotego koloru. Najpierw Posol kurczaka, pieprz, a następnie smaż do miękkości, mieszając, aby się nie przypalił.

gdy nadzienie jest gotowe i trochę ostygnie, wyjmij ciasto. Rozwałkuj większą kulkę i włóż ją do naczynia do pieczenia. Równomiernie rozłóż nadzienie. Drugą część rozwałkowujemy, zamykamy nadzienie i łączymy krawędzie, lekko podnosząc dolną część. W środku robimy dziurę i wlewamy płyn, który pozostał po usmażeniu kurczaka, pomoże to ciastu stać się jeszcze bardziej soczystym i miękkim.

piec około 45 minut (na złoty kolor) w 180 stopniach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy