skład / składniki
metoda gotowania
wlej śmietanę do głębokiej miski i natychmiast dodaj do niej sodę, odłóż na bok, aby rozpocząć reakcję. Proces można kontrolować, obserwując pojawienie się pęcherzyków.
margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Schłodzić do temperatury pokojowej i dodać do niego jajko. Ważne jest, aby nie wbijać jajka do gorącej margaryny, z tego powodu może się zwinąć. Wymieszaj masę i wlej ją do miski ze śmietaną.
przesiej mąkę do osobnej miski, aby uniknąć pojawienia się grudek i dodatkowo nasyć ją tlenem. Dodaj mąkę w małych porcjach do płynnej mieszanki. Ciągle mieszaj, grudki łatwiej jest rozbić natychmiast niż wtedy, gdy ciasto jest już w trakcie ugniatania.
podczas gdy okazuje się, mieszamy ciasto widelcem, gdy stało się zbyt gęste, przenosimy je na stół posypany mąką i kontynuujemy pracę rękami. Ugniataj, aż stanie się miękki i nie przylgnie do rąk.
gotowe ciasto jest natychmiast podzielone na dwie części, jedną dwa razy większą od drugiej. Owijamy każdą bryłę folią i wysyłamy do lodówki. Zostawiamy na godzinę.
Zróbmy nadzienie. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki pierścieni. Pierś z kurczaka myjemy bieżącą wodą, usuwamy skórę, usuwamy kość i kroimy w cienkie paski.
podgrzej dwie patelnie olejem roślinnym. Aby nadzienie było smaczne, usmaż cebulę i kurczaka osobno. Doprowadź cebulę do przezroczystości, a następnie do lekkiego złotego koloru. Najpierw Posol kurczaka, pieprz, a następnie smaż do miękkości, mieszając, aby się nie przypalił.
gdy nadzienie jest gotowe i trochę ostygnie, wyjmij ciasto. Rozwałkuj większą kulkę i włóż ją do naczynia do pieczenia. Równomiernie rozłóż nadzienie. Drugą część rozwałkowujemy, zamykamy nadzienie i łączymy krawędzie, lekko podnosząc dolną część. W środku robimy dziurę i wlewamy płyn, który pozostał po usmażeniu kurczaka, pomoże to ciastu stać się jeszcze bardziej soczystym i miękkim.
piec około 45 minut (na złoty kolor) w 180 stopniach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g