skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.Wszystko należy dokładnie umyć, w razie potrzeby oczyścić i wypatroszyć rybę.
Krok 2:
Dokładnie osusz rybę, odetnij płetwy (zostawiam ogon). Po obu stronach tuszy ryby wykonaj nacięcia po 1-2 cm. Sól i pieprz tuszy, zwracając szczególną uwagę na miejsca nacięć i wewnątrz ryby.
Krok 3:
Dla smaku brzuch ryby jest wypełniony ziołami i czosnkiem, w tym celu pokrój zieloną cebulę na długie kawałki, pokrój białą część cebuli na połówki. Posiekaj czosnek (właśnie zmiażdżyłem nożem). Pokrój cytrynę na cienkie półpierścienie (mam pierścienie na zdjęciu, ale potem pokroiłem je na połówki).
Krok 4:
Na blasze do pieczenia rozłóż arkusz folii złożony na pół, wlej 1-2 łyżki na folię.l oliwa z oliwek. Połóż rybę na folii. Do brzucha wysyłamy pióra zielonej cebuli, czosnek, liście bazylii i kilka plasterków cytryny.
Krok 5:
Wkładamy plasterki cytryny do nacięć. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na wierzch. Zawiń rybę w folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C do miękkości przez około 30 minut.
Krok 6:
Delikatna, pachnąca i bardzo smaczna ryba jest gotowa, możesz ją podać! Smacznego!
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g