skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto z mrożonymi jeżynami? Na początek przygotuj składniki ciasta. Zasadniczo możesz użyć dowolnego ciasta kruchego: na margarynie, z jajkami i bez i tak dalej. Tutaj gotuję go na śmietanie z masłem. Wszystkie produkty muszą być schłodzone, a masło i śmietana właśnie wyjęte z lodówki.
Krok 2:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę. Dlaczego masło musi być zimne? Tylko w tym przypadku otrzymamy kruche okruchy, a nie cały kawałek ciasta.
Krok 3:
Zimne masło włożyć do miski blendera, dodać mąkę, cukier i sól.
Krok 4:
Ubij wszystkie składniki w blenderze na okruchy. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami. Ale musisz szybko pocierać, ponieważ ciepło pochodzące z rąk szybko podgrzewa olej, a okruchy będą mniej przewiewne. Ręce powinny być suche.
Krok 5:
Dodaj zimną śmietanę do kruchego okruchu i szybko zagnieść elastyczne ciasto kruche. Możesz zastąpić śmietanę 1 jajkiem lub 2-3 łyżkami. l lodowata woda. Z kwaśną śmietaną ciasto jest mniej kruche i nie kruszy się tak bardzo jak z wodą. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest możliwe, ponieważ stopi masło. Spójrz na konsystencję ciasta: jeśli elastyczność nie wystarczy, dodaj trochę więcej kwaśnej śmietany.
Krok 6:
Rozłóż ciasto kruche na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 26-28 cm), tworząc niskie boki. Nakłuj ciasto widelcem. Umieść formę z ciastem w lodówce na około 40 minut. W przypadku ciast kruchych lepiej jest użyć dzielonych foremek, aby gotowe ciasto można było łatwo wyjąć bez kruszenia delikatnych boków. Jeśli nie ma takiego kształtu, możesz użyć zwykłego, ale połóż pergamin z uchwytami. Pociągnięcie za uchwyty ułatwia wyjęcie ciasta-patrz zdjęcie.
Krok 7:
Przygotuj składniki do nadzienia. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. W przeciwieństwie do składników ciasta, jajka i kwaśna śmietana powinny mieć tutaj temperaturę pokojową. Jest to konieczne, aby cukier i cukier waniliowy mogły szybciej się rozpuścić. W zimnej śmietanie cukier nie rozpuszcza się dobrze i może osiąść na dnie miski.
Krok 8:
Jeżyny wstępnie rozmrozić w lodówce. Odcedź uwolniony sok.
Krok 9:
Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
Krok 10:
Dodaj śmietanę i mąkę do ubitych jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 11:
Powinna powstać jednorodna, półlepka, aromatyczna mieszanka.
Krok 12:
Wlej śmietanę do kosza z ciasta. Na wierzch ułóż rozmrożone jeżyny. Piec ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180°C, aż śmietana się zetnie. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 13:
Gotowe ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!
z powodu szoku jeżyny zachowują wszystkie swoje walory smakowe. Jagody nie rozmazują się i nie tracą kształtu. Dlatego różnica między świeżymi i mrożonymi jagodami nie jest odczuwalna.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g