ciasto z mrożonymi jeżynami z kruchego ciasta w piekarniku

bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo soczyste i bardzo łatwe! Ciasto z mrożonymi jeżynami okazuje się niezwykle smaczne i pachnące. Zaletą jest to, że można to zrobić o każdej porze roku, nawet w środku zimy. W końcu dostaniemy kawałek ciepłego lata na kruchym cieście! A gotowanie jest dziecinnie proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 60 % 30 g
276 kcal
IG: 7 / 7 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z mrożonymi jeżynami? Na początek przygotuj składniki ciasta. Zasadniczo możesz użyć dowolnego ciasta kruchego: na margarynie, z jajkami i bez i tak dalej. Tutaj gotuję go na śmietanie z masłem. Wszystkie produkty muszą być schłodzone, a masło i śmietana właśnie wyjęte z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój zimne masło w drobną kostkę. Dlaczego masło musi być zimne? Tylko w tym przypadku otrzymamy kruche okruchy, a nie cały kawałek ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zimne masło włożyć do miski blendera, dodać mąkę, cukier i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystkie składniki w blenderze na okruchy. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami. Ale musisz szybko pocierać, ponieważ ciepło pochodzące z rąk szybko podgrzewa olej, a okruchy będą mniej przewiewne. Ręce powinny być suche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zimną śmietanę do kruchego okruchu i szybko zagnieść elastyczne ciasto kruche. Możesz zastąpić śmietanę 1 jajkiem lub 2-3 łyżkami. l lodowata woda. Z kwaśną śmietaną ciasto jest mniej kruche i nie kruszy się tak bardzo jak z wodą. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest możliwe, ponieważ stopi masło. Spójrz na konsystencję ciasta: jeśli elastyczność nie wystarczy, dodaj trochę więcej kwaśnej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto kruche na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 26-28 cm), tworząc niskie boki. Nakłuj ciasto widelcem. Umieść formę z ciastem w lodówce na około 40 minut. W przypadku ciast kruchych lepiej jest użyć dzielonych foremek, aby gotowe ciasto można było łatwo wyjąć bez kruszenia delikatnych boków. Jeśli nie ma takiego kształtu, możesz użyć zwykłego, ale połóż pergamin z uchwytami. Pociągnięcie za uchwyty ułatwia wyjęcie ciasta-patrz zdjęcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. W przeciwieństwie do składników ciasta, jajka i kwaśna śmietana powinny mieć tutaj temperaturę pokojową. Jest to konieczne, aby cukier i cukier waniliowy mogły szybciej się rozpuścić. W zimnej śmietanie cukier nie rozpuszcza się dobrze i może osiąść na dnie miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeżyny wstępnie rozmrozić w lodówce. Odcedź uwolniony sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę i mąkę do ubitych jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinna powstać jednorodna, półlepka, aromatyczna mieszanka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę do kosza z ciasta. Na wierzch ułóż rozmrożone jeżyny. Piec ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180°C, aż śmietana się zetnie. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!

z powodu szoku jeżyny zachowują wszystkie swoje walory smakowe. Jagody nie rozmazują się i nie tracą kształtu. Dlatego różnica między świeżymi i mrożonymi jagodami nie jest odczuwalna.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy