zapiekanka z cukinii z twarogiem w piekarniku

Ta niezwykła zapiekanka jest przygotowywana warstwami. Zapiekanka z twarogu z cukinią jest bardzo delikatna, z apetyczną złotą skórką. Zainteresowała mnie niezwykła kombinacja - twarożek i cukinia i postanowiłam spróbować takiej "Nowości". Wynik wcale mnie nie zawiódł. Okazało się bardzo smaczne i soczyste. Podawaj zapiekankę jako samodzielne danie na ciepło. W razie potrzeby możesz doprawić kwaśną śmietaną.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z cukinii z twarogiem w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z mlekiem, aż będą gładkie. Sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj warzywa, zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz twaróg, zioła, ser i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj powstałą masę do mieszanki jajeczno-mlecznej, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój obraną cukinię w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż równomiernie jedną trzecią masy twarogowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż warstwę cukinii na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ponownie ułóż masę twarogową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie ułóż cukinię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pozostałą masę twarogową na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 1 godziny. Gdy cukinia stanie się miękka, a wierzch zarumieni się, zapiekanka jest gotowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozwól zapiekance nieco ostygnąć i pokrój na porcje. Smacznego!

jeśli zapiekanka jest zarumieniona, a cukinia nie jest wystarczająco miękka, możesz przykryć formę folią.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy