Zapiekanka ziemniaki z mielonym kurczakiem w piekarniku

Szybki i oryginalny! Takie zapiekanki zawsze pomagają, gdy chcesz urozmaicić zwykły stół.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 33 % 10 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

zapiekankę ziemniaczaną z dowolnym mięsem mielonym można gotować na różne sposoby: ziemniaki można zetrzeć, pokroić w plasterki, ugotować lub usmażyć.
dzisiaj gotowałem zapiekankę ziemniaczaną z płytkami, po przytrzymaniu jej w kuchence mikrofalowej przez 5 minut, aby była na wpół ugotowana i nie rozpadła się.
więc przygotuj produkty według listy.
1. Obierz ziemniaki, pokrój w plasterki i umieść w ogniotrwałym rondlu, dodając łyżkę lub dwie wody, w kuchence mikrofalowej na maksymalnie 5-6 minut.
2. Dopraw mielonego kurczaka posiekaną drobno cebulą, solą i pieprzem, możesz dodać zioła.
3. Nasmaruj formę olejem.
4. Ułóż warstwę ziemniaków.
5. Przykryj wierzch warstwą mielonego mięsa.
6. Na wierzchu mięsa mielonego połóż plasterki pomidora.
7. Nałóż siatkę majonezu.
8. Obficie przykryj warstwą startego sera.
9. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
ostudź gotową zapiekankę, pokrój na porcje i podawaj. Im bardziej zapiekanka ostygnie, tym lepiej i bardziej równomiernie się pokroi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy