skład / składniki
metoda gotowania
zapiekankę ziemniaczaną z dowolnym mięsem mielonym można gotować na różne sposoby: ziemniaki można zetrzeć, pokroić w plasterki, ugotować lub usmażyć.
dzisiaj gotowałem zapiekankę ziemniaczaną z płytkami, po przytrzymaniu jej w kuchence mikrofalowej przez 5 minut, aby była na wpół ugotowana i nie rozpadła się.
więc przygotuj produkty według listy.
1. Obierz ziemniaki, pokrój w plasterki i umieść w ogniotrwałym rondlu, dodając łyżkę lub dwie wody, w kuchence mikrofalowej na maksymalnie 5-6 minut.
2. Dopraw mielonego kurczaka posiekaną drobno cebulą, solą i pieprzem, możesz dodać zioła.
3. Nasmaruj formę olejem.
4. Ułóż warstwę ziemniaków.
5. Przykryj wierzch warstwą mielonego mięsa.
6. Na wierzchu mięsa mielonego połóż plasterki pomidora.
7. Nałóż siatkę majonezu.
8. Obficie przykryj warstwą startego sera.
9. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
ostudź gotową zapiekankę, pokrój na porcje i podawaj. Im bardziej zapiekanka ostygnie, tym lepiej i bardziej równomiernie się pokroi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g