suflet z czerwonej ryby w piekarniku

delikatny i zdrowy suflet z czerwonej ryby. Ryby to zdrowy i cenny produkt, który powinien znajdować się w diecie każdego co najmniej dwa razy w tygodniu. Suflet urozmaica menu dań rybnych. Jest idealny do jedzenia dla niemowląt. W końcu ryba zawiera łatwo przyswajalne białko, jest bogata w wapń i fosfor, niezbędne dla rosnącego organizmu. Najważniejszym składnikiem potrawy są białka jaj, dzięki którym suflet jest przewiewny i delikatny. Ani dorośli, ani dzieci nie odmówią sufletu rybnego o łagodnym kremowym smaku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sufletu użyłam wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Jeśli ryba jest cała, umyj ją, osusz, odetnij głowę i ogon, pokrój wzdłuż grzbietu, uwolnij ją od skóry i kości. Pokrój filet na kawałki i posiekaj w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka. Białka wkładamy do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka do mielonej ryby, ponownie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę, trochę ubij. Rezultatem jest bardzo delikatne mięso mielone o konsystencji puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łączymy mięso mielone z startym serem, sokiem z cytryny, dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij schłodzone białka ze średnią prędkością miksera na gęstą, gęstą pianę. W procesie ubijania dodaj szczyptę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do mielonej ryby w częściach Wprowadzamy ubite białka, delikatnie mieszamy łopatką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Okazuje się delikatna, "przewiewna" masa rybna.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotowane formy smarujemy olejem roślinnym, delikatnie rozprowadzamy mięso mielone. Podczas pieczenia suflet zwiększy swoją objętość, więc wypełniamy formularze na 2/3 ich wysokości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec suflet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż lekko się zrumieni. Podczas gotowania nie należy otwierać piekarnika, aby suflet się nie osiadł.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lepiej podawać gotowy suflet od razu, o ile zachowuje swój kształt. Smacznego!

jakość sufletu zależy od sposobu ubijania białek. Aby uzyskać bujną pianę białkową, musisz wziąć świeże jajka i upewnić się, że przynajmniej krople żółtek nie dostaną się do białek. Wtedy białka będą dobrze ubijane.
świeżo ugotowany gorący suflet jest bardzo delikatny, po schłodzeniu będzie miał gęstszą strukturę. Suflet na parze będzie szczególnie delikatny.
każda czerwona ryba zrobi suflet. Możesz oczywiście użyć dowolnej ryby, ale moim zdaniem suflet z czerwonej ryby jest smaczniejszy.
suflet rybny może działać jako niezależne danie lub jako dodatek do dowolnego przystawki ze zbóż lub warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy