skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Do sufletu użyłam wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Jeśli ryba jest cała, umyj ją, osusz, odetnij głowę i ogon, pokrój wzdłuż grzbietu, uwolnij ją od skóry i kości. Pokrój filet na kawałki i posiekaj w blenderze.
Krok 3:
Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka. Białka wkładamy do lodówki.
Krok 4:
Dodaj żółtka do mielonej ryby, ponownie ubij.
Krok 5:
Wlej śmietanę, trochę ubij. Rezultatem jest bardzo delikatne mięso mielone o konsystencji puree.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 7:
Łączymy mięso mielone z startym serem, sokiem z cytryny, dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Ubij schłodzone białka ze średnią prędkością miksera na gęstą, gęstą pianę. W procesie ubijania dodaj szczyptę soli.
Krok 9:
Do mielonej ryby w częściach Wprowadzamy ubite białka, delikatnie mieszamy łopatką.
Krok 10:
Okazuje się delikatna, "przewiewna" masa rybna.
Krok 11:
Przygotowane formy smarujemy olejem roślinnym, delikatnie rozprowadzamy mięso mielone. Podczas pieczenia suflet zwiększy swoją objętość, więc wypełniamy formularze na 2/3 ich wysokości.
Krok 12:
Piec suflet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż lekko się zrumieni. Podczas gotowania nie należy otwierać piekarnika, aby suflet się nie osiadł.
Krok 13:
Lepiej podawać gotowy suflet od razu, o ile zachowuje swój kształt. Smacznego!
jakość sufletu zależy od sposobu ubijania białek. Aby uzyskać bujną pianę białkową, musisz wziąć świeże jajka i upewnić się, że przynajmniej krople żółtek nie dostaną się do białek. Wtedy białka będą dobrze ubijane.
świeżo ugotowany gorący suflet jest bardzo delikatny, po schłodzeniu będzie miał gęstszą strukturę. Suflet na parze będzie szczególnie delikatny.
każda czerwona ryba zrobi suflet. Możesz oczywiście użyć dowolnej ryby, ale moim zdaniem suflet z czerwonej ryby jest smaczniejszy.
suflet rybny może działać jako niezależne danie lub jako dodatek do dowolnego przystawki ze zbóż lub warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g