skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo prosty przepis kulinarny, który kiedyś poleciła mi przyjaciółka. I rzeczywiście kurczak w sosie sojowym okazuje się bardzo soczysty i delikatny. Pojawiły się obawy co do nieco specyficznego smaku sosu sojowego, ale wszystko okazało się bardzo smaczne. Przede wszystkim pokrój czosnek w paski i wymieszaj z solą i pieprzem. Następnie nożem nakłuj kurczaka i włóż czosnek do kawałków. Następnie za pomocą strzykawki wprowadź sos sojowy do kurczaka. Warto go nakłuć tak często, jak to możliwe (około ćwierć szklanki sosu sojowego zajmuje jednego kurczaka) – i nie spiesz się, aby natychmiast wyjąć strzykawkę, lepiej odczekać kilka sekund po wprowadzeniu sosu, wtedy nie wystawi na powierzchnię, ale pozostanie w kurczaku. Po wykonaniu tego wszystkiego pozostaje tylko posmarować kurczaka kwaśną śmietaną (lepiej go użyć, a nie majonezem – śmietana jest znacznie zdrowsza) i określić na patelni.
piec do miękkości, poza tym zalecam polewanie kurczaka co 15 minut tłuszczem, który zostanie z niego stopiony – będzie jeszcze bardziej soczysty.
wypróbuj ten przepis – jedzenie okazuje się bardzo smaczne. Spodoba ci się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g