skład / składniki
metoda gotowania
1. Oddziel białka od żółtek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
2. Łączymy białka z cukrem pudrem, ubijamy mikserem do stabilnych mocnych szczytów.
3. Dodaj żółtka do śnieżnobiałej bujnej masy białkowej (nie wszystkie na raz, po jednym na raz), ubij mikserem.
4. A teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj semolinę, wymieszaj ciasto delikatnymi ruchami od góry do dołu.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła i wlej do niego ciasto, wyrównaj powierzchnię szpatułką.
6. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy Koch przez 35 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć.
7. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj i wyjmij z pieca. Wlej cukier i cukier waniliowy do gorącego mleka, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
8. Schłodzone ciasto obficie nasączamy syropem mlecznym, kroimy na porcje i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g