skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Do przygotowania ciasta potrzebujemy wiśni w puszkach bez pestek i syropu, kakao w proszku do ciasta biszkoptowego i czekolady do posypania ciasta, śmietany do śmietany, a także cukru, cukru pudru, mąki, proszku do pieczenia i jajek. Bierzemy liczbę produktów zgodnie z listą.
Krok 2:

Natychmiast przygotuj formę do pieczenia biszkoptowej podstawy ciasta, możesz wyłożyć formę folią i nasmarować olejem roślinnym. Folia bardzo łatwo oddziela się od gotowego biszkoptu.
Krok 3:

Wbij jajka do pojemnika, dodaj cukier i wanilinę.
Krok 4:

Ubij jajka z cukrem, aż masa się potroi, około 3-4 minut przy dużej prędkości miksera.
Krok 5:

Następnie zmniejsz prędkość miksera i wlej proszek kakaowy do masy jajecznej.
Krok 6:

Po proszku kakaowym wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy.
Krok 7:

Ugniatamy ciasto na biszkopt przez krótki czas, wystarczy pół minuty, aż będzie gładkie.
Krok 8:

Wlej ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy.
Krok 9:

Formę z czekoladowym ciastem biszkoptowym wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Piec biszkopt przez 55 minut. To niewiele, ponieważ biszkopt powinien być wysoki i dobrze upieczony w środku.
Krok 10:

Forma z upieczonym herbatnikiem nie jest natychmiast wyjmowana z piekarnika, ale odstawiana na pół godziny w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami, aby stopniowo ostygła. Następnie przenosimy formę na ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 11:

Wyjmujemy schłodzony biszkopt z formy i uwalniamy go z folii.
Krok 12:

Pokrój biszkopt na dwa ciasta długim ostrym nożem, górne ciasto powinno być nieco cieńsze.
Krok 13:

Ostrożnie zdejmij odcięty wierzch biszkoptu.
Krok 14:

Pokrój górną warstwę ciasta równomiernie z syropem wiśniowym.
Krok 15:

Połóż Dolne ciasto na naczyniu i ostrożnie odetnij miękisz ostrzem noża wzdłuż wewnętrznego obwodu.
Krok 16:

Następnie łyżką wybieramy miękisz z dolnego ciasta.
Krok 17:

Powinieneś otrzymać podstawę ciasta w postaci płytkiego pojemnika, jak na zdjęciu.
Krok 18:

Miękisz wkładamy do pojemnika.
Krok 19:

Wypełnij podstawę ciasta warstwą wiśni w puszkach.
Krok 20:

Teraz przygotowujemy krem. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i wanilią, mieszamy łyżką.
Krok 21:

Następnie dodaj zagęszczacz do śmietany i ubij śmietanę mikserem 2-3 minuty.
Krok 22:

Połącz gotową śmietanę z miękiszem, pozostawiając trochę kremu na wierzch ciasta. Wymieszaj miękisz ze śmietaną.
Krok 23:

Rozłóż mieszaninę śmietany z miękiszem na wiśniach w puszkach.
Krok 24:

Dobrze wyrównaj kremową mieszankę łyżką.
Krok 25:

Przykryj kremową mieszankę ciastem nasączonym syropem.
Krok 26:

Posmaruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną.
Krok 27:

Rozłóż wiśnie na natłuszczonej kremowej powierzchni ciasta.
Krok 28:

Zetrzyj czekoladę.
Krok 29:

Obficie posyp wierzch ciasta startą czekoladą.
Krok 30:

Ciasto wiśniowe w czekoladzie jest gotowe, udekoruj je świeżymi liśćmi mięty i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g



