Babeczka z rodzynkami

Poczęstuj rodzinę herbatą z pyszną babeczką z rodzynkami! Babeczka herbaciana to pyszne wypieki, którymi możesz się rozpieszczać lub zadowolić swoją rodzinę.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 91 % 48 g
229 kcal
IG: 0 / 35 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    250 gramów herbaty, cukru i whisky wlewa się do miski wyłożonej rodzynkami. Wszystko to pozostaje przykryte folią lub gazą przez jedną noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnego dnia piekarnik nagrzewa się do temperatury 180 stopni. W grę wchodzą proszek do pieczenia, mąka, a także gałka muszkatołowa i pieprz. Wszystkie się mieszają. Skórka z cytryny będzie cennym dodatkiem do mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeszcze nie w pełni gotowe ciasto łączymy z rodzynkami i herbatą,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Które zostawiliśmy ostatniej nocy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka osobno i wlej do masy ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ważne jest, aby mieszać go tak dokładnie, jak to możliwe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i włóż do piekarnika na godzinę lub trochę dłużej. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy babeczka jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pełna babeczka powinna być ciasna w środku, ale nie sztywna. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy