skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
250 gramów herbaty, cukru i whisky wlewa się do miski wyłożonej rodzynkami. Wszystko to pozostaje przykryte folią lub gazą przez jedną noc.
Krok 3:
Następnego dnia piekarnik nagrzewa się do temperatury 180 stopni. W grę wchodzą proszek do pieczenia, mąka, a także gałka muszkatołowa i pieprz. Wszystkie się mieszają. Skórka z cytryny będzie cennym dodatkiem do mieszanki.
Krok 4:
Jeszcze nie w pełni gotowe ciasto łączymy z rodzynkami i herbatą,
Krok 5:
Które zostawiliśmy ostatniej nocy.
Krok 6:
Ubij jajka osobno i wlej do masy ciasta.
Krok 7:
Ważne jest, aby mieszać go tak dokładnie, jak to możliwe.
Krok 8:
Wyjmij ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i włóż do piekarnika na godzinę lub trochę dłużej. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy babeczka jest gotowa.
Krok 9:
Pełna babeczka powinna być ciasna w środku, ale nie sztywna. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g