skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto luzem według listy. Dżem nie powinien być zbyt płynny, aby ciasto nie było wilgotne. Zamiast dżemu możesz wziąć nadzienie twarogowe, dżem lub nadzienie ze świeżych jagód i owoców, jeśli chcesz. Możesz natychmiast włączyć piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni, ciasto gotuje się bardzo szybko. W głębokiej misce włóż zmiękczone masło.
Krok 2:
Zamiast masła można użyć margaryny, jest to tańszy produkt, ale mniej zdrowy. Jeśli nie ma czasu na czekanie, aż masło zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz je lekko stopić w kuchence mikrofalowej, ustawiając na 15 sekund. Pokrój masło na kawałki nożem. Dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Kto lubi słodsze wypieki, może dodać cukier. Wlej przesianą mąkę pszenną.
Krok 3:
Lepiej natychmiast zagnieść ciasto rękami, mieląc masło z mąką na okruchy. Okruchy powinny być lekko wilgotne i jednolite. Jeśli jest taka potrzeba i czas na to pozwala, to masło można, wręcz przeciwnie, zamrozić w zamrażarce i zetrzeć, a następnie okruchy okażą się duże i tego samego rozmiaru.
Krok 4:
Wlej dwie trzecie okruchów mąki do formy do pieczenia ciasta, uformuj niskie boki ciasta wzdłuż krawędzi formy, aby nadzienie nie wypływało poza ciasto podczas pieczenia. Formy nie można smarować, ciasto nie przyklei się do dna. Wysokość ciasta wpływa na czas pieczenia ciasta.
Krok 5:
Rozłóż przygotowane nadzienie na cieście, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni kruchego okruchu. Nadzienie nie powinno być zbyt płynne, aby ciasto się upiekło i nie powinno być zbyt gęste, ponieważ ciasto kruche jest dość suche.
Krok 6:
Posyp nadzienie resztkami okruchów piasku na wierzchu. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika na 20 minut. Ale czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości ciasta, nadzienia i oczywiście działania piekarnika. Ciasto powinno być lekko zrumienione na wierzchu, nie trzeba go suszyć, w przeciwnym razie będzie suche i nie będzie smaczne.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, pokrój na kawałki i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g