ciasto Czeremchowe z kwaśną śmietaną

pyszna uczta z niedrogich i niedrogich produktów! Wspaniały przepis na przygotowanie słodkiego ciasta z ciasta biszkoptowego z delikatną śmietaną, którą wszyscy pokochają i mile zaskoczą swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 62 % 28 g
240 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej sto sześćdziesiąt gramów suchych jagód czeremchy do miarki i zmiel blenderem na mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę otrzymaną z suchych jagód czeremchy do grubego szklanego słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów gorącego mleka do słoika z mąką czeremchową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj mąkę czeremchową z gorącym mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij słoik pokrywką i przykryj go ciepłą czapką przez dwie godziny, aby Czeremcha dobrze się gotowała i parzyła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić biszkopt, rozbij trzy jaja kurze do dużej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka dokładnie wymieszaj mikserem w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj mieszanie jajek mikserem, stopniowo dodając dwieście gramów cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie ubij mieszankę jajeczno-cukrową, aż uzyskasz białą puszystą masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do miski częściami stu sześćdziesięciu gramów mąki pszennej i dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pół łyżeczki sody do miski z mąką i wymieszaj trzepaczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej resztę mąki do miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spuść nadmiar płynu ze słoika z zaparzoną i gotowaną na parze czeremchą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj gotowane na parze czeremchy w małych częściach do miski z ciastem i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Powstałe ciasto powietrzne rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto równomiernie układamy łyżką stołową i ostrożnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni na trzydzieści minut, następnie wyłączamy piekarnik i odstawiamy biszkopt na dziesięć minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika wyjmij go z blachy do pieczenia i pozostaw na kilka godzin na papierze do pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój ugotowany biszkopt na cztery równe części.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby przygotować śmietanę w dużej misce, rozprowadź osiemset gramów 20% kwaśnej śmietany.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj części do miski sto pięćdziesiąt gramów cukru pudru, ciągle mieszając.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta, gładka.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj wszystkie pokrojone warstwy biszkoptu gotowaną śmietaną i złóż z nich ciasto.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby przygotować glazurę, wlej 75 gr. (3 łyżki stołowe) kakao w proszku.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Włóż 90 gr. do rondla. (3 łyżki) masła.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wlej siedemdziesiąt pięć gramów (3 łyżki) cukru do rondla.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wlej czterdzieści pięć mililitrów (3 łyżki) mleka do rondla i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Kładziemy rondel na kuchence, który został włączony do niskiej temperatury i stale mieszając trzepaczką, przygotowujemy glazurę do uzyskania gładkiej masy o pięknym brązowym kolorze.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciasto dekorujemy schłodzonym lukrem, równomiernie rozprowadzamy i wyrównujemy na górnej warstwie biszkoptu.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przygotowujemy krem białkowo-budyniowy i wypełniając nim torbę kulinarną dekorujemy ciasto pięknymi różami, wzorami i wykonujemy napis.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

jagody czeremchy tracą swoje właściwości ściągające po wyschnięciu i stają się po prostu słodkim, przyjemnym, zdrowym produktem. Placki z czeremchą zjadły wszystko, dlaczego nie zrobić pysznego ciasta z tych samych składników? Suchość nadzienia poprawi śmietana, polewa czekoladowa doda atrakcyjnego wyglądu i bogactwa smaków. Takie ciasto można postawić na świątecznym stole lub przygotować wypieki na spokojny rodzinny obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy