Austriackie ciasto Sacher

Zaskocz rodzinę austriacką ucztą. Pyszne i Mega czekoladowe! Jedną z innowacji w mojej kuchni jest Austriackie ciasto & quot; Sacher & quot;. Wydaje się, że wygląda na zwykły biszkopt czekoladowy, ale jest przygotowywany głównie na mące migdałowej i ciemnej czekoladzie. Smaku nie da się wyrazić słowami - trzeba tylko spróbować!
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 52 % 34 g
377 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w łaźni wodnej.

2. W osobnej misce ubij zmiękczone masło z cukrem.

3. Wprowadzamy rozpuszczoną czekoladę do masy maślanej, mieszamy.

4. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

5. Do masy maślano-czekoladowej Wprowadzamy żółtka i wanilię, przesiewamy oba rodzaje mąki (zwykłą i migdałową) i delikatnie mieszamy.

6. W głębokiej misce ubij białka na mocne szczyty. Dodaj część białek do ciasta, wymieszaj, a następnie dodaj resztę białek i mieszaj powoli, zgrabnymi okrężnymi ruchami.

7. Przygotowujemy małą dzieloną formę, smarujemy ją olejem. Ciasto układamy w formie, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

8. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie.

9. Przetrzyj dżem przez sito i gotuj przez 10 minut, aby uzyskać gęstszą konsystencję. Następnie posmaruj nim powierzchnię ciasta i pozwól warstwie lekko wyschnąć.

10. Wlej śmietanę do małej patelni, zagotuj, a następnie dodaj czekoladę, po rozbiciu na kawałki, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.

11. Wlej lukier czekoladowy na powierzchnię ciasta i wyrównaj za pomocą skrobaka do gotowania. Robimy to samo z bokami ciasta.

12. Rozpuść mały kawałek ciemnej czekolady w kuchence mikrofalowej, narysuj chaotyczne loki na wierzchu ciasta.

wszystko, Austriackie ciasto Sacher jest gotowe!

spróbujmy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy