skład / składniki
metoda gotowania
1. Czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w łaźni wodnej.
2. W osobnej misce ubij zmiękczone masło z cukrem.
3. Wprowadzamy rozpuszczoną czekoladę do masy maślanej, mieszamy.
4. Jajka dzielimy na białka i żółtka.
5. Do masy maślano-czekoladowej Wprowadzamy żółtka i wanilię, przesiewamy oba rodzaje mąki (zwykłą i migdałową) i delikatnie mieszamy.
6. W głębokiej misce ubij białka na mocne szczyty. Dodaj część białek do ciasta, wymieszaj, a następnie dodaj resztę białek i mieszaj powoli, zgrabnymi okrężnymi ruchami.
7. Przygotowujemy małą dzieloną formę, smarujemy ją olejem. Ciasto układamy w formie, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
8. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie.
9. Przetrzyj dżem przez sito i gotuj przez 10 minut, aby uzyskać gęstszą konsystencję. Następnie posmaruj nim powierzchnię ciasta i pozwól warstwie lekko wyschnąć.
10. Wlej śmietanę do małej patelni, zagotuj, a następnie dodaj czekoladę, po rozbiciu na kawałki, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
11. Wlej lukier czekoladowy na powierzchnię ciasta i wyrównaj za pomocą skrobaka do gotowania. Robimy to samo z bokami ciasta.
12. Rozpuść mały kawałek ciemnej czekolady w kuchence mikrofalowej, narysuj chaotyczne loki na wierzchu ciasta.
wszystko, Austriackie ciasto Sacher jest gotowe!
spróbujmy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g

