ciasto Sacher Chocolate

słynne ciasto w nowej wersji! Próbować. Wziął na siebie i nieco zmienił klasyczny przepis na ciasto "Sacher".
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 57 % 38 g
365 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    150 gramów czekolady gotujemy w łaźni wodnej, schładzamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem 100gr. i waniliną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka ostrożnie oddzielamy od białek i dodajemy pojedynczo do kremowej masy, nadal ubijamy. Następnie dodaj schłodzoną czekoladę i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka na miękkie szczyty, dodaj pozostały cukier i ubij na sztywne szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubite białka w małych porcjach mieszamy z masą maślano-czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu do góry, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy również szpatułką od dołu do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dno i krawędzie formy o średnicy 22 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć biszkoptu, powinien być lekko wilgotny. Gotowość biszkoptu można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Po przebiciu biszkoptu kij powinien pozostać lekko wilgotny, ale bez mokrego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po lekkim schłodzeniu biszkoptu pokrój wzdłuż na dwa ciasta. Pierwsze ciasto układamy na talerzu i rozprowadzamy dżemem. Przykryj drugim ciastem i posmaruj pozostałym dżemem ze wszystkich stron i włóż do lodówki na pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie polewy czekoladowej. W łaźni wodnej rozpuść 150 gramów czekolady ze śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki i przykryj czekoladą ze wszystkich stron. Wkładamy do lodówki na 6 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto kroimy na porcje i podajemy. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy