skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
150 gramów czekolady gotujemy w łaźni wodnej, schładzamy.
Krok 2:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem 100gr. i waniliną.
Krok 3:
Żółtka ostrożnie oddzielamy od białek i dodajemy pojedynczo do kremowej masy, nadal ubijamy. Następnie dodaj schłodzoną czekoladę i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładka.
Krok 4:
Ubij białka na miękkie szczyty, dodaj pozostały cukier i ubij na sztywne szczyty.
Krok 5:
Ubite białka w małych porcjach mieszamy z masą maślano-czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu do góry, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy również szpatułką od dołu do góry.
Krok 6:
Dno i krawędzie formy o średnicy 22 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć biszkoptu, powinien być lekko wilgotny. Gotowość biszkoptu można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Po przebiciu biszkoptu kij powinien pozostać lekko wilgotny, ale bez mokrego ciasta.
Krok 7:
Po lekkim schłodzeniu biszkoptu pokrój wzdłuż na dwa ciasta. Pierwsze ciasto układamy na talerzu i rozprowadzamy dżemem. Przykryj drugim ciastem i posmaruj pozostałym dżemem ze wszystkich stron i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 8:
Przygotowanie polewy czekoladowej. W łaźni wodnej rozpuść 150 gramów czekolady ze śmietaną.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z lodówki i przykryj czekoladą ze wszystkich stron. Wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Krok 10:
Gotowe ciasto kroimy na porcje i podajemy. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g