skład / składniki
metoda gotowania
zmiel mąkę z masłem na okruchy. Dodaj cukier, kakao, szczyptę soli i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ugaszoną sodę. Zagnieść ciasto. Po owinięciu go folią włóż na zimno przez 30 minut. jeśli nie ma czasu na czekanie, możesz natychmiast rozwałkować i włożyć do formy, wykonując boki. Aby wypełnić, wymieszaj wszystkie składniki. Teraz twoja wyobraźnia albo układa wiśnie, a następnie wypełnia je nadzieniem, albo najpierw wypełnia, a na wierzchu wiśnie. I w piekarniku na 40-50 minut (skup się na piekarniku) w 190*.
gdy ciasto jest gotowe i jeszcze gorące, potrzyj na nim kawałek czekolady tylko bez fanatyzmu nadaje ciastu ciekawy smak(tylko jeśli ciasto wiśniowe). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, w przeciwnym razie wypełnienie może się rozprzestrzenić. Przed podaniem możesz lekko posypać cukrem pudrem dla urody. Oczywiście możesz to zrobić bez czekolady i bez cukru pudru według własnego uznania. Smacznego))))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g