skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie musu śmietankowego. Podgrzej mleko, zalej żelatynę zimną wodą, mam płytki. Ubij żółtka lekko cukrem. Dodaj ciepłe mleko. Włóż z powrotem do ognia i gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj cukier waniliowy.
Krok 2:
Zdejmij z ognia i dodaj wyciśniętą żelatynę. Wymieszaj wszystko i dodaj mascarpone.Ubij wszystko, możesz mikserem. Niech ostygnie. Ubij śmietanę i dodaj do schłodzonej masy.
Krok 3:
Miałem taką formę.
Krok 4:
Wlej suflet nie do końca do formy. Możesz wziąć tylko pierścień lub okrągłą silikonową formę. Zostawiamy miejsce na mus mango i biszkopt. Teraz wkładamy go do zamrażarki. Na 2 godziny. Lub podczas robienia musu z mango.
Krok 5:
Robienie musu z mango. Wzięłam takie owoce. Możesz wziąć tylko Mango. Więc peritujemy wszystko.
Krok 6:
Dostałem 500ml puree. Nagrzewać. Dodaj cukier, rozpuść go. Żelatynę, jak zawsze, zalej z wyprzedzeniem zimną wodą.
Krok 7:
Prasowaną żelatynę wkładamy do masy . Następnie ubij śmietanę i dodaj do masy . Masa powinna być już schłodzona. Wyjmujemy ciasto i wylewamy tę masę na wierzch.
Krok 8:
Połóż biszkopt na wierzchu. Mam gotowe ciasta, możesz upiec własne (link do odpowiedniego przepisu na dole) lub kupić gotowe w sklepie. Należy go wcześniej przyciąć do kształtu. I wkładamy wszystko do zamrażarki na noc.
Krok 9:
Następnego dnia wyjmujemy z formy. Tak się okazało. Robimy glazurę. Wymieszaj wodę, cukier, syrop glukozowy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, do 103°C. żelatynę zalać wodą. Mam na płytach.Wymieszaj mleko skondensowane i czekoladę, pamiętaj, aby zważyć wszystko na wadze.Wlej czekoladę gorącym syropem. Dodaj żelatynę
Krok 10:
Weź blender zanurzeniowy i przebij lukier.pozwól mu ostygnąć do 32gr. W tym samym czasie pokryjemy folią. Jeśli masz bąbelki podczas ubijania, możesz przecedzić dwa razy, nawet przez sito glazury. Przygotujmy miejsce. Przykryj arkusz papierem, umieść kratkę.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, kładziemy na grillu i szybko podlewamy. Usuwamy krople od dołu, podważamy ciasto i przenosimy na talerz. Udekorowałem jagodami.
Krok 11:
Smacznego.
link do odpowiedniego przepisu na biszkopt, jeśli nie chcesz kupować gotowego:
klasyczny przepis na biszkopt . Mniej lub bardziej odpowiedni przepis na syrop inwertowany w domu .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Papaja - 43 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g