skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku
Krok 3:
Dodaj 1 stół. cukier i 1 stół. l. mąki
Krok 4:
Dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i nie powstały grudki mąki
Krok 5:
Przykryj ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu i odczekaj 20-30 minut, ale nie dłużej, w przeciwnym razie drożdże mogą fermentować
Krok 6:
Po 20 minutach dodaj jajko do ciasta
Krok 7:
Pozostały cukier
Krok 8:
Pół paczki waniliny lub 0,5 herbaty. l. cukier waniliowy
Krok 9:
Olej roślinny
Krok 10:
Masło stopione w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj
Krok 12:
Połącz mąkę i naszą płynną mieszaninę
Krok 13:
Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Jeśli masz maszynę do chleba-świetnie, powierz jej ten etap, osobiście bardzo mi pomaga z ugniataniem! Ręcznie zagniataj ciasto przez około 10-15 minut. Szczerze mówiąc, to ciasto jest dość lepkie, ale bardzo smaczne!
Krok 14:
Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i równe
Krok 15:
Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 16:
A po godzinie ciasto już dobrze wyrosło!
Krok 17:
Ugniataj jeszcze raz, ale nie na długo, tylko po to, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Nasze ciasto na bułkę jest gotowe!
Krok 18:
Z tego ciasta zrobiłam wspaniałą bułkę z makiem!
Krok 19:
Gotuj z przyjemnością!
przygotuj tę wersję ciasta i jestem pewien, że nie zawiedziesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g