skład / składniki
metoda gotowania
ubij białka z cukrem i zimną wodą w bujną pianę. Dodaj żółtka, a następnie puree szczawiowe. Ubij masę na niskich obrotach mikserem.
wprowadź przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, wanilinę. Ciasto powinno być jednorodne.
Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni.
połóż pergamin na blasze do pieczenia. Rozprowadzamy na nim ciasto, pieczemy przez 10-13 minut.
zwilż ręcznik kuchenny i posyp cukrem. Biszkopt przewraca się na ręcznik. Usuń pergamin, zwilżając go wodą.
i natychmiast zwiń rolkę bez wysiłku. Nie skręcamy mocno. Naprawiamy rolkę nitką lub w dwóch miejscach. Pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej.
do śmietany ubij twarożek z cukrem.puder. Masa powinna stać się przewiewna. Dodaj tutaj twarożek, śmietanę i ekstrakt waniliowy przetarty przez sito. Ubijamy wszystko do puszystości. I wyjmij na 15 minut.w lodówce.
teraz zbieramy rolkę.
delikatnie obróć rolkę. Pozostaw wewnętrzną krawędź ciasta lekko zagiętą. Rozłóż krem na wewnętrznej powierzchni rolki. Rozłóż mieszaninę orzechów na śmietanie, posiekaną w blenderze na duże okruchy.
zwijamy rolkę i kładziemy na naczyniu szwem w dół. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
krem pozostały trzymamy poza lodówką.
po 20 minutach nałóż pozostały krem na rolkę. I udekoruj pęcherzycą, orzechami. Wkładamy na noc do lodówki.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Pęcherzyca - 32 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g