biszkopt z nadzieniem twarogowym i orzechami

sama nazwa wskazuje na pyszny smak tego dania. Tak jest! Pyszne, proste i szybkie! Okazuje się, że pyszna bułka biszkoptowa z kremem twarogowym, bardzo aromatyczna. Szczaw nie jest wyczuwalny. Uszczęśliwił moją rodzinę. Mój syn, który nigdy nie zjadł moich ciast, ta bułka błagała z radością, mówiąc: "mamo, musisz częściej piec!»
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 64 % 34 g
244 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

ubij białka z cukrem i zimną wodą w bujną pianę. Dodaj żółtka, a następnie puree szczawiowe. Ubij masę na niskich obrotach mikserem.

wprowadź przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, wanilinę. Ciasto powinno być jednorodne.

Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni.

połóż pergamin na blasze do pieczenia. Rozprowadzamy na nim ciasto, pieczemy przez 10-13 minut.

zwilż ręcznik kuchenny i posyp cukrem. Biszkopt przewraca się na ręcznik. Usuń pergamin, zwilżając go wodą.

i natychmiast zwiń rolkę bez wysiłku. Nie skręcamy mocno. Naprawiamy rolkę nitką lub w dwóch miejscach. Pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej.

do śmietany ubij twarożek z cukrem.puder. Masa powinna stać się przewiewna. Dodaj tutaj twarożek, śmietanę i ekstrakt waniliowy przetarty przez sito. Ubijamy wszystko do puszystości. I wyjmij na 15 minut.w lodówce.

teraz zbieramy rolkę.

delikatnie obróć rolkę. Pozostaw wewnętrzną krawędź ciasta lekko zagiętą. Rozłóż krem na wewnętrznej powierzchni rolki. Rozłóż mieszaninę orzechów na śmietanie, posiekaną w blenderze na duże okruchy.

zwijamy rolkę i kładziemy na naczyniu szwem w dół. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

krem pozostały trzymamy poza lodówką.

po 20 minutach nałóż pozostały krem na rolkę. I udekoruj pęcherzycą, orzechami. Wkładamy na noc do lodówki.

Poczęstuj się!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Pęcherzyca - 32   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy