Chuda babeczka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój jabłka na małe kawałki. Wymieszaj je z wodą i cukrem. I kładziemy go na kuchence. Gotuj i gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
pozwól bulionowi parzyć przez 15 minut. Po wyjęciu jabłek z wywaru, odlaniu 250 ml wywaru, zmieszaniu z solą i cukrem.
tutaj wlej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Wszystko mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto okaże się jak gęsta śmietana.
Dodaj do niego grubo posiekane orzechy, rodzynki i suszone wiśnie zwinięte w mące.
nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp mąką. Piec ciasto przez 50 minut w 180 stopniach, sprawdzając gotowość drewnianym patyczkiem.
babeczka może pękać, jednak nie jest zbyt przerażająca.
musisz trzymać go w formie przez kolejne dziesięć minut po upieczeniu. Dopiero po wyjęciu ciasta i całkowitym schłodzeniu.
pozwól bulionowi parzyć przez 15 minut. Po wyjęciu jabłek z wywaru, odlaniu 250 ml wywaru, zmieszaniu z solą i cukrem.
tutaj wlej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Wszystko mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto okaże się jak gęsta śmietana.
Dodaj do niego grubo posiekane orzechy, rodzynki i suszone wiśnie zwinięte w mące.
nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp mąką. Piec ciasto przez 50 minut w 180 stopniach, sprawdzając gotowość drewnianym patyczkiem.
babeczka może pękać, jednak nie jest zbyt przerażająca.
musisz trzymać go w formie przez kolejne dziesięć minut po upieczeniu. Dopiero po wyjęciu ciasta i całkowitym schłodzeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g