skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki na biszkopt
Krok 2:

Biszkopt. Ubij jajka i cukier w pianę.
Krok 3:

Rozpuść masło, ostudź i dodaj do masy, a także ekstrakt waniliowy.
Krok 4:

Przesiej mąkę i dodaj ją stopniowo.
Krok 5:

Delikatnie wymieszaj wszystko i wlej masę do wysmarowanej formy.
Krok 6:

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krok 7:

Składniki na mus
Krok 8:

Mus. Namocz żelatynę w wodzie. Ubij żółtka. Wymieszaj sok z cytryny, szampana, połowę cukru i podgrzej masę na ogniu, nie gotuj. Ostudzić syrop.
Krok 9:

Powoli wlej żółtka i ponownie podgrzej, kontynuuj gotowanie, mieszając.
Krok 10:

Masa nie powinna się gotować. Rezultatem jest mieszanina podobna do galaretki. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Po podgrzaniu masa bardzo się pieni.
Krok 11:

Ubij śmietanę
Krok 12:

I delikatnie wymieszaj z musem.
Krok 13:

W ostatniej chwili lekko ubij białka, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsta piana. Delikatnie wymieszaj ubite białka z musem
Krok 14:

Delikatnie wymieszaj ubite białka z musem
Krok 15:

Impregnacja. Wymieszaj wodę z cukrem i umieść na małym ogniu, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Po lekkim ostygnięciu syropu wlej szampana. Pierwszą warstwą będzie ciasto. Dobrze namocz biszkopt w syropie.
Krok 16:

Wlej mus na ciasto, spłaszcz i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 17:

Składniki na galaretkę
Krok 18:

W tym czasie przygotujemy galaretkę. Ponownie namocz żelatynę w wodzie. Wymieszaj szampana, sok z cytryny i cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę i ostudź
Krok 19:

Pokrój truskawki w kliny i ułóż na wierzchu ciasta.
Krok 20:

Lekko polej truskawki częścią galaretki, wstaw do lodówki na 20 minut. To da truskawkom przyczółek.
Krok 21:

Następnie napełnij ciasto pozostałą żelatyną. Włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, 4 godziny.
Krok 22:

Okazało się pyszne i pijane.
Krok 23:

Podobało mi się. Ale następnym razem zamiast szampana wezmę sok jabłkowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
