łotewskie ciasto rabarbarowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Chcę zaoferować przepis kulinarny na pachnące i bardzo smaczne łotewskie ciasto rabarbarowe. Po podróży do krewnych na Łotwie zakochała się w nim tak bardzo, że postanowiła samodzielnie upiec go w domu. Okazało się bardzo smaczne:) więc śmiało polecam spróbować!
bierzemy 2 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Drożdże hodujemy w ciepłym mleku i dodajemy żółtka, cukier (100 gramów), masło, wanilię i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut, na godzinę. W tym czasie robimy nadzienie. Aby to zrobić, pokrój łodygi rabarbaru na kawałki o długości 1 centymetra i przykryj pozostałym cukrem (200 gramów). Po 30 minutach rabarbar wypuści sok.
rozwałkuj gotowe ciasto na grubość 1 cm, włóż do blachy do pieczenia, aby pozostały boki. Posyp pokruszone ciasteczka i rozłóż rabarbar z cukrem. Nie wylewaj soku z rabarbaru! Dodaj do niego śmietanę, trzecie jajko i wanilię. Wypełnij ciasto powstałą mieszanką, możesz również posypać ciasteczkami na wierzchu.
piec w 180 stopniach przez 40 minut, wszystko zależy od funkcji piekarnika. Używamy z herbatą:) smacznego!!
bierzemy 2 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Drożdże hodujemy w ciepłym mleku i dodajemy żółtka, cukier (100 gramów), masło, wanilię i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut, na godzinę. W tym czasie robimy nadzienie. Aby to zrobić, pokrój łodygi rabarbaru na kawałki o długości 1 centymetra i przykryj pozostałym cukrem (200 gramów). Po 30 minutach rabarbar wypuści sok.
rozwałkuj gotowe ciasto na grubość 1 cm, włóż do blachy do pieczenia, aby pozostały boki. Posyp pokruszone ciasteczka i rozłóż rabarbar z cukrem. Nie wylewaj soku z rabarbaru! Dodaj do niego śmietanę, trzecie jajko i wanilię. Wypełnij ciasto powstałą mieszanką, możesz również posypać ciasteczkami na wierzchu.
piec w 180 stopniach przez 40 minut, wszystko zależy od funkcji piekarnika. Używamy z herbatą:) smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g