łotewskie ciasto rabarbarowe

rabarbar daje niepowtarzalną kwaskowatość w smaku tego ciasta!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 73 % 35 g
248 kcal
IG: 6 / 8 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
Chcę zaoferować przepis kulinarny na pachnące i bardzo smaczne łotewskie ciasto rabarbarowe. Po podróży do krewnych na Łotwie zakochała się w nim tak bardzo, że postanowiła samodzielnie upiec go w domu. Okazało się bardzo smaczne:) więc śmiało polecam spróbować!
bierzemy 2 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Drożdże hodujemy w ciepłym mleku i dodajemy żółtka, cukier (100 gramów), masło, wanilię i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut, na godzinę. W tym czasie robimy nadzienie. Aby to zrobić, pokrój łodygi rabarbaru na kawałki o długości 1 centymetra i przykryj pozostałym cukrem (200 gramów). Po 30 minutach rabarbar wypuści sok.
rozwałkuj gotowe ciasto na grubość 1 cm, włóż do blachy do pieczenia, aby pozostały boki. Posyp pokruszone ciasteczka i rozłóż rabarbar z cukrem. Nie wylewaj soku z rabarbaru! Dodaj do niego śmietanę, trzecie jajko i wanilię. Wypełnij ciasto powstałą mieszanką, możesz również posypać ciasteczkami na wierzchu.
piec w 180 stopniach przez 40 minut, wszystko zależy od funkcji piekarnika. Używamy z herbatą:) smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy