168 kcal
2 hours
Sklandraushi-łotewskie ciasto z ziemniakami i marchewką. Sklandraushi jest
98 kcal
45 minutes
Pikantny i niepowtarzalny smak sałatki Łotewskiej zostanie zapamiętany na długo!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Stare przepisy
- Przekąski
- Jajka
- Nabiał
- Warzywa
- Mąka
- Słodkie
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Sól
- Kminek
- Margaryna
- Masło
- Woda
- Łotewska kuchnia
- Przekąski gorące
- Na patelni
- Dania ze śmietaną
- Z marchwi
- Z ziemniaków
- Mąka żytnia
- Mąka pszenna
- Wegetarianizm
- Cukier
- Z kaszy manny
Opis
A z łotewskich produktów mięsnych najczęściej używana jest łotewska wieprzowina, a rzadziej wołowina z cielęciną, drób.
Kiedy łotewscy kucharze przygotowują łotewskie potrawy narodowe, w tym procesie szeroko używają śledzia łotewskiego, szprota i salaka.
Większość łotewskich potraw z wędzonej i solonej wieprzowiny woli gotować i podawać do stołu z różnymi łotewskimi dodatkami warzywnymi.
Jeśli mówimy o pierwszych daniach narodowej kuchni łotewskiej, dziś na Łotwie największą popularność zdobyły przede wszystkim kwaśna zupa Łotewska, chlebowa zupa Łotewska, a także Łotewska Putra i kapusta.
Pytasz – co to jest ta Łotewska Putra? Wyjaśniamy, że jest to gęsta Łotewska zupa, która jest przygotowywana z różnych zbóż (głównie z jęczmienia perłowego), doprawiona łotewskim mlekiem lub łotewskim mięsem i smalcem. A kapusta Łotewska to narodowe danie, które jest tutaj przygotowywane z kapusty. Między innymi danie to można przygotować z szerokiej gamy świeżych i kiszonych łotewskich warzyw, buraków, łotewskiego szczawiu i wielu dzikich roślin łotewskich.
Dość szeroko, przygotowując jedzenie, łotewscy kucharze używają łotewskiego grochu i fasoli. Najbardziej ulubionymi potrawami Łotyszy są gęsta owsianka z łotewskiego grochu i fasoli, a także perłowa Łotewska kasza. Bardzo smaczne jedzenie - gotowany łotewski groszek ze smażonym boczkiem i okrągłe kluski z łotewskiego groszku lub fasoli z łotewską maślanką lub kefirem. Cała Łotwa uwielbia gotować smażoną masę konopną-łotewskie Komi, łotewskie ciasta z boczkiem, Łotewską kiełbasę, ser Janov z łotewskiego twarogu, łotewski bubert (kasza manna z bitą śmietaną) i wiele innych.
Jeśli mówimy o napojach, to czarna kawa i łotewskie piwo są uważane za bardzo popularne wśród Łotyszy. W upale orzeźwiający napój łotewski sbiten doskonale ugasi pragnienie. Tutaj jest przygotowywany z Łotewskiej mąki żytniej, rozcieńczonej wodą i dostarczonej do fermentacji.