zapiekanka z czarnego chleba
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
zdarza się, że nie mamy czasu na jedzenie niektórych potraw, trochę się psują. Szkoda je wyrzucić, więc wymyślasz te produkty w ramach jakichkolwiek przepisów kulinarnych, w których można użyć tych produktów. Najczęściej chleb psuje się w mojej kuchni. Tak się stało w naszej rodzinie, że albo go brakuje, albo jest go tak dużo, że nie mamy czasu go zjeść. Teraz podzielę się z wami zawiłościami gotowania - zapiekanka z czarnego chleba, która jest również daniem kuchni łotewskiej. Na początek zmiel czerstwy czarny chleb na średniej tarce, wymieszaj z częścią cukru i cynamonem. Następnie obierz jabłka, usuń środek, pokrój w plastry. Bierzemy formę, smarujemy masłem, układamy kolejno warstwami: chleb, następnie układamy na wierzchu kawałki masła, następnie układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem, ponownie układamy chleb, masło na wierzchu, a następnie jabłka itp. Wlej całą masę mieszanki jajeczno-mlecznej na wierzch i piecz w piekarniku przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g