jabłka po łotewsku
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek wymieszaj białka z solą, cukrem, połową mleka. Następnie dodaj mąkę, zagniataj jednorodne ciasto. Na samym końcu wlej pozostałe mleko. Ciasto kładziemy na 25-30 minut, aby dotarło. W
w tym czasie obieramy jabłka ze skórki i rdzenia, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, posypujemy cukrem. Po zaparzeniu ciasta wprowadzamy do niego bitą śmietanę, mieszamy. Przejdźmy bezpośrednio do przygotowania wypieków. Aby to zrobić, nakłuj okrąg jabłka na widelcu, zanurz go w cieście, umieść na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe jabłka posypane cukrem pudrem i cynamonem. Jabłka należy podawać na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g