ciasto Goldfish
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
wkrótce moja córka ma pierwsze urodziny w swoim życiu. To dla mnie bardzo ważne święto. Chcę zaprosić gości, ugotować dużo pysznego jedzenia. Szukając przepisów kulinarnych, natknąłem się na ciasto Goldfish. Wyróżnia się oryginalnym designem i łatwością przygotowania. Więc najpierw musimy kupić w sklepie gotowe francuskie ciasto drożdżowe i język morski. W rzeczywistości do nadzienia można użyć filetów z innych ryb, takich jak różowy łosoś lub pstrąg. Ale, jak wiadomo, język jest bez kości, a to znacznie upraszcza proces i oszczędza nasz czas. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw rozwałkuj pierwszą część cienko, nie więcej niż 5 mm. Połącz fantazję i wytnij zarys naszej ryby z rozwałkowanego ciasta. Nie zapomnij podkreślić ogona i płetw, naciskając widelcem "pióra". Nie daj się ponieść emocjom, będzie ciekawiej. Teraz rozłóż pokrojony język morski na cieście, posyp przyprawami i ziołami. Następnie cienko rozwałkuj drugą część ciasta. Wytnij Trójkąt, którym przykrywamy głowę ryby. Nie zapomnij uszczypnąć krawędzi. Ze skrawków ciasta Rzeźbimy oko i kładziemy je we właściwym miejscu. A teraz bierzemy szklankę i wycinamy równe koła z ciasta - będzie to "łuska". Konieczne jest ułożenie "łusek" z ogona, aby każdy kolejny rząd znajdował się na poprzednim. Gdy ciasto zamknie całe nadzienie, nasza "złota rybka" jest gotowa do wejścia do piekarnika na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Nasze stworzenie będzie pieczone przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto należy posmarować masłem i przykryć. Myślę, że to danie ozdobi każdy świąteczny stół i zaskoczy gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Język morski - 88 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g