ciasto Goldfish

Zachwyć swoją rodzinę kreatywnym i pysznym daniem!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 44 % 21 g
289 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
wkrótce moja córka ma pierwsze urodziny w swoim życiu. To dla mnie bardzo ważne święto. Chcę zaprosić gości, ugotować dużo pysznego jedzenia. Szukając przepisów kulinarnych, natknąłem się na ciasto Goldfish. Wyróżnia się oryginalnym designem i łatwością przygotowania. Więc najpierw musimy kupić w sklepie gotowe francuskie ciasto drożdżowe i język morski. W rzeczywistości do nadzienia można użyć filetów z innych ryb, takich jak różowy łosoś lub pstrąg. Ale, jak wiadomo, język jest bez kości, a to znacznie upraszcza proces i oszczędza nasz czas. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw rozwałkuj pierwszą część cienko, nie więcej niż 5 mm. Połącz fantazję i wytnij zarys naszej ryby z rozwałkowanego ciasta. Nie zapomnij podkreślić ogona i płetw, naciskając widelcem "pióra". Nie daj się ponieść emocjom, będzie ciekawiej. Teraz rozłóż pokrojony język morski na cieście, posyp przyprawami i ziołami. Następnie cienko rozwałkuj drugą część ciasta. Wytnij Trójkąt, którym przykrywamy głowę ryby. Nie zapomnij uszczypnąć krawędzi. Ze skrawków ciasta Rzeźbimy oko i kładziemy je we właściwym miejscu. A teraz bierzemy szklankę i wycinamy równe koła z ciasta - będzie to "łuska". Konieczne jest ułożenie "łusek" z ogona, aby każdy kolejny rząd znajdował się na poprzednim. Gdy ciasto zamknie całe nadzienie, nasza "złota rybka" jest gotowa do wejścia do piekarnika na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Nasze stworzenie będzie pieczone przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto należy posmarować masłem i przykryć. Myślę, że to danie ozdobi każdy świąteczny stół i zaskoczy gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Język morski - 88   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy