skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować ciasto. Nie jest to trudne. Zagotuj wodę, po czym musisz ją schłodzić do 40 stopni Celsjusza. Włóż cukier, sól, 6 łyżek do wody. mąka i drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dosłownie 5 minut - w tym czasie na powierzchni płynu pojawi się wiele pęcherzyków. W razie potrzeby pozostaw ciasto na kolejne 5 minut.
do gotowego ciasta dodawaj stopniowo pozostałą mąkę, dokładnie mieszając. Nie zapomnij przesiać mąki. Zagnieść ciasto. Ugniataj, stopniowo dodając olej roślinny, aż ciasto będzie elastyczne i gęste (ale nie sztywne). Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na kilka minut.
umyj jabłka, obierz je (jeśli są cienkie, nie możesz ich obrać). Pokrój jabłka na pół, Wytnij rdzenie. Pokrój jabłka w kostkę.
teraz możesz rzeźbić paszteciki. Podziel ciasto na części, z każdej uformuj Kolobok. Rozwałkuj każdą Kolobok w warstwę, umieść nadzienie pokrojonych jabłek na środku warstwy, kawałek masła, posyp cukrem i cynamonem. Połącz krawędzie warstwy-ciasta można wykonać w dowolnym kształcie według własnego gustu.
ułóż placki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku, aż będzie ugotowany (rumiany) w 200 stopniach. Czas pieczenia 15-20 minut.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g